LEGENDA. Comisarul Traian Tandin este considerat, el insusi, o legenda vie a Politiei Romane Foto: Razvan Mateescu Razvan Mateescu De-a lungul timpului, politistii, in special cei din SUA, au apelat si la indivizi cu insusiri paranormale. Detectivii psi au existat si exista inca in Romania, acestia fiind „asii” din maneca oamenilor legii. Comisarul-sef Traian Tandin, cel care a participat la rezolvarea unor cazuri celebre, cum ar fi prinderea lui Ramaru, furtul secolului de la Muzeul Brukenthal si multe altele, relateaza in cartea sa „Paranormalul si Criminalistica” o serie de evenimente neobisnuite din arhiva Politiei Romane.
Un caz ciudat este al unor copii care au capacitati extrasenzoriale. Cu ajutorul lor, oamenii din Rupea, judetul Brasov, au descoperit de multe ori infractori periculosi. Desi copiii nu erau martori la evenimente, puteau descrie, cu lux de amanunte, felul in care aratau faptasii. De regula, satenii apelau la ei dupa esecul cercetarilor efectuate de autoritati. In satul Dacia, comuna Jibert, judetul Brasov sunt cunoscute numeroase cazuri in care o fetita a ajutat la prinderea unor hoti. Cu ani in urma, Maria Barbatei reclamase la militie furtul unor suluri de panza si a unor obiecte din casa. Peste doua luni, dupa ce autoritatile au ajuns intr-un punct mort si n-au gasit hotul, femeia a cerut ajutor unei fetite, care se numea Maria. Aceasta a descris cu lux de amanunte cum aratau hotii. Erau doi: unul inalt, altul scund. Cel din urma isi tara piciorul dupa el. Pagubasii au inceput ancheta pe cont propriu, descoperindu-i pe cei doi in satul Daisoara. Acestia aratau conform descrierii facute de copila. La inceput hotii n-au recunoscut nimic, dar, in cele din urma, vazand ca vine si seful de post pe care il anuntasera satenii, ei au aratat unde ascunsesera lucrurile furate. Cazul Mariei Barbatei nu este singular. O alta femeie, Maria Burca, a aflat tot de la o „fetita paranormala” cine i-a furat lantisorul de aur. Doina Babeti a descoperit cine ii furase caii, iar Elena Borcoman a dat de urma unor tigani care ii furasera toate gainile, tot cu ajutorul unei fetite care avea capacitati extrasenzoriale. Mult timp, micutele detective au bagat spaima in hoti si numarul infractiunilor din zona a scazut.
La inceputul lui martie 1997, Catalin Bejenaru, de 15 ani, din Bucuresti, pleaca impreuna cu mai multi colegi intr-o excursie in Muntii Fagaras. Vremea era nefavorabila si traseul dificil. Catalin se rataceste de grup. Ajunsi la cabana Negoiu ceilalti tineri dau alarma. Cautarile au fost zadarnice si baietii s-au intors in Bucuresti fara Catalin. In casa familiei Bejenaru se petreceau in acest timp lucruri ciudate. Sora lui Catalin, Andreea, de 12 ani, plangea fara motiv, era agitata, iar cand a primit cumplita veste a avut un soc. Intrase in transa si bolborosea tinand strans in mana o batista de-a lui Catalin. Dintr-o data cuvintele ei au inceput sa fie clare. Copila a descris o grota de munte unde spunea ca il vede pe fratele ei. Le-a explicat parintilor ca in jurul pesterii se vad un stalp inalt si cateva indicatoare. Parintii n-au mai stat pe ganduri si au plecat spre Fagaras. Andreea i-a condus sigura pe drumul de munte, de parca mai trecuse pe acolo vreodata. Ajungand la gura unei pesteri l-au gasit pe Catalin viu si nevatamat, dupa cinci zile de la disparitie.