Consumul moderat de bere poate imbunatati memoria si nivelul de atentie, amplificand totodata impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului, releva prima cercetare din Romania.
Cercetarea Centrului de Studiu despre Bere, Sanatate si Nutritie, care a avut in vedere efectul consumului moderat de bere asupra sanatatii organismului uman, a fost facut in cadrul unui proiect derulat, in perioada noiembrie 2012 – mai 2013, de catre Monica Diana Bercea, doctorand in cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, si finantat de CSBSN prin intermediul unui program de burse.
Potrivit datele rezultate in urma studiului, un consum moderat de bere favorizeaza procesele de memorare, prin incorporarea datelor recente in memoria pe termen lung.
De asemenea, cercetarea a indicat faptul ca participantii la studiu care au consumat o cantitate moderata de bere pe parcursul derularii acestuia au prezentat o alocare de doua ori mai puternica a resurselor ce tin de atentie.
Acelasi studiu arata ca un consum moderat de bere in randul persoanelor active amplifica impactul amintirilor autobiografice placute asupra creierului.
Studiul a fost efectuat pe 29 de barbati intre 18 si 64 de ani, care beau saptamanal intre patru si 14 pahare de bare, adica in limitele consumului moderat de alcool pentru barbati indicat de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS).
Potrivit cercetatorilor, este considerata consum moderat de bere o cantitate de 660 de mililitri pe zi pentru barbati si 330 de mililitri pe zi pentru femei, la o concentratie a alcoolului in berea consumata de maximum 5%.
Monica Diana Bercea a precizat ca testele au fost realizate cu ajutorul neuroimaginisticii de ultima generatie, iar pentru interpretarea rezultatelor a fost folosit un RMN functional, fiind monitorizata activitatea electrica de la nivelul scalpului, cu ajutorul unui neuroheadset EEG.
„Ne bucura faptul ca putem sa marcam o premiera pentru Romania, si anume lansarea primului studiu derulat la noi in tara ce are in vedere efectele consului moderat de bere asupra organismului uman”, a declarat, miercuri, presedintele CSBSN, dr. Corina Aurelia Zugravu, care a adaugat ca, dupa ce multa vreme s-a vorbit doar despre rezultate ale unor studii facute in Spania, SUA, Germania sau Anglia, „de acum si cercetatorii romani au un cuvant de spus pe aceasta tema”.
La realizarea studiului, cei 29 de barbati care au reprezentat esantionul au fost impartiti in doua grupuri, primul consumand moderat bere in fiecare zi, iar cel de-al doilea neconsumand aceasta bautura.
Ulterior, subiectilor li s-au prezentat filme continand scene cu conotatie pozitiva, iar ulterior, cu ajutorul neuroimaginisticii, au fost analizate rezultatele.
„Cred ca am reusit sa atingem doua aspecte importante prin acest studiu. Pe de o parte, prin intermediul unuia dintre criteriile ce au stat la baza selectiei grupului de studiu, respectiv acela de consumator moderat constant de bere, am identificat practic efectul cumulat in timp al acestui consum, pentru ca, desi testul a fost facut la un anumit moment, istoricul personal al fiecarui subiect nu poate fi neglijat. Pe de alta parte, cred ca am reusit sa aducem elemente importante care pot completa cu succes concluziile altor cercetari facute pe teme asemanatoare”, a declarat Alina Popescu, secretar general al CSBSN.
La prezentarea rezultatelor studiului, membrii CSBSN au atras atentia ca un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viata sanatos si de o alimentatie corespunzatoare si ca limitele acestei moderatii sunt aplicate persoanelor care deja consuma alcool, respectiv bere, si nu indeamna alte persoane sa se apuce de baut.
R.N.