Cazul Alinei Muresan, tanara din Baia Mare care a decedat dupa patru zile de spitalizare pentru ca parintii nu au acceptat sa fie supusa transfuziei de sange din motive religioase, a socat intreaga tara. Desi recunosc ca este o tragedie, atat cadrele medicale, cat si avocatii spun ca procedura este legala si ca medicii nu aveau cum sa lupte sa-i prelungeasca viata. Riscau inchisoarea daca interveneau.
Martea cu cele trei ceasuri rele a lovit din greu saptamana trecuta. Alina Muresan, in varsta de 30 de ani, din Baia Mare, a fost spulberata de pe trecerea de pietoni de o masina condusa de un sofer imprudent. Transportata de urgenta la Spitalul Judetean, tanara urma sa fie supusa unei interventii chirurgicale care necesita si transfuzie de sange.
Pentru ca parintii sunt martori ai lui Iehova si religia le interzice aceasta procedura, nu si-au dat acordul pentru efectuarea transfuziei. Singura solutie era ca medicii sa foloseasca in timpul operatiei o substanta care stimuleaza productia de sange in organism. In zadar. Aceasta substanta produce efecte tocmai dupa zece zile de la interventie, prea multe pentru organismul ei slabit de leziunile grave pe care le-a suferit in timpul accidentului. Sambata, la numai doua zile de la operatie, Alina si-a dat ultima suflare.
Interventiile fara consimtamant, interzise prin lege
De ce li s-a interzis medicilor sa intervina asa cum ar fi fost firesc in cazul tinerei? Pentru ca martorii lui Iehova nu au voie sa faca transfuzii de sange. Ei invoca versetul 14 din capitolul 17 al Leviticului: „Caci viata oricarui trup sta in sangele lui care este in el. De aceea am zis copiilor lui Israel: sa nu mancati sangele niciunui trup, caci viata oricarui trup este sangele lui: oricine va manca din el va fi nimicit”.
Iar cadrele medicale si justitiarii nu pot decat sa le respecte cultul si sa asiste neputinciosi la pierderea vietilor umane in astfel de cazuri. Legea privind drepturile pacientilor le interzice interventia fara acordul propriu.
„Nu este normal ce s-a intamplat cu aceasta tanara, dar este legal si etic. Fiecare persoana are un drept asupra propriului corp. De aceea, inainte de a face anumite investigatii clinice sau operatii, medicul cere consimtamantul bolnavului. In cazul in care starea de sanatate nu-i permite acestuia sa-si dea singur consimtamantul, cum a fost situatia Alinei, se cere acordul apartinatorilor, rudelor de gradul I. La ea au fost parintii. Medicii ar fi putut face transfuzia numai daca nici familia nu ar fi avut cum sa-si dea acordul. Insa, nu a murit din aceasta cauza. Ar fi avut cel mult o sansa mica si cu transfuzia de sange. A decedat din cauza complicatiilor leziunilor”, a declarat, pentru CANCAN, prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Adeptii acestui cult sunt supusi operatiilor in clinicile din intreaga tara, dar isi dau acordul numai in cazul in care interventiile nu necesita transfuzii sanguine.
Doctorii: „Nu ai cum sa tratezi cu forta un bolnav”
Dr. Tudor Ciuhodaru a explicat pentru CANCAN ca intotdeauna trebuie sa primeze decizia pacientului.
„Consider ca este normal ca fiecare sa aiba dreptul sa decida ce e bine si ce e rau pentru el, dupa o buna informare. Nu e normal sa te oblige cineva sa te tratezi cum vrea el. Imaginati-va ce ar insemna sa nu existe aceasta lege care sa protejeze pacientii. Cum ar fi sa li se interzica oamenilor sa iasa din spital pentru ca nu au donat un organ, de exemplu, ca asa vrea medicul si asa e normal. Nu ai cum sa tratezi cu forta un bolnav. In medicina, limita dintre normalitate si abuz poate fi depasita usor”, a declarat medicul Ciuhodaru.
Medicii riscau inchisoarea daca incalcau legea
Avocatii intaresc si ei spusele medicilor. Interventiile fara consimtamantul bolnavilor sau al apartinatorilor sunt interzise prin lege.
„In cazul pacientei din Baia Mare, parintii semnasera pe propria raspundere ca nu doresc transfuzia de sange. Din punct de vedere etic, medicii nu puteau trece peste dorinta parintilor. Daca se incalca acest drept, se poate vorbi apoi de tratament impotriva vointei pacientului, lucru care contravine tuturor legilor in vigoare. In consecinta, cadrele medicale riscau sa primeasca avertisment, sa fie destituite din functie, sa li se taie din salariu sau chiar inchisoarea de la sase luni la trei ani”, ne-a declarat avocatul Marius Coltuc.
Cum comentezi aceasta decizie?