Persoanele care isi vor face o pensie privata facultativa ar putea primi o pensie a carei valoare ar fi de 2,5 ori mai mare decat valoarea contributiei lunare. Pensiile private facultative reprezinta asa-numitul Pilon III de pensii.
Potrivit unor surse din sistemul pensiilor facultative, citate de smartfinancial.ro, daca timp de 30 de ani platim o contributie lunara de 50 de euro, in momentul pensionarii vom putea incasa o pensie privata de 125 de euro lunar. Pensia facultativa este un mod de suplimentare a pensiei de stat, care in prezent reprezinta, in medie, numai 30% din salariul mediu net pe economie.
Persoanele care contribuie la un fond de pensii beneficiaza de o deducere de pana la 200 de euro pe an din impozitul pe venit. La o pensie privata facultativa pot contribui, alaturi de angajati, si companiile, acestea beneficiind de o deductibilitate de maximum 200 de euro pe an din impozitul pe profit pentru sumele platite in contul pensiei private. De pensia facultativa vor beneficia persoanele care au implinit varsta de 60 de ani si care au platit minimum 90 de contributii lunare catre societatea de asigurari. Pe piata pensiilor private facultative au fost autorizate sa functioneze pana in prezent cateva societati de pensii: ING, Allianz, Aviva, BCR si OTP. (M.R.)