CHELTUIELI. Tinerii pot sa-si cumpere ce vor, dar numai in limita banilor depusi pe card de parintii lor Supraveghere. Parintii pot tine in frau cheltuielile copiilor, iar acestia invata de timpuriu cum sa-si chiverniseasca banii pe card Arpad Dobre Adolescentii vor sa fie independenti si vor sa aiba si bani de cheltuiala, iar parintii au la dispozitie un instrument de control al libertatii financiare: cardurile de debit pentru tineri. Bancile considera ca utilizarea acestor instrumente de plata duce la dezvoltarea capacitatii minorilor de a dispune si a gestiona sume de bani. In plus, este eliminat riscul pe care il presupune folosirea banilor cash de catre copii.
De la BCR puteti obtine pentru copiii dumneavoastra cardul BCR VISA Electron JUNIOR. Acesta este un card de debit in lei, emis sub sigla VISA, destinat persoanelor fizice minore cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani. Cardul poate fi utilizat in tara si in strainatate, pentru retragere de numerar de la ATM sau pentru plati la comercianti. Parintii pot decide limitarea cheltuielilor sau retragerilor de numerar zilnice in mai multe variante: 10-50 de lei/zi, 30-100 de lei/zi, 50-300 de lei/zi etc. De la OTP Bank puteti obtine cardurile VISA Electron Junior Plus si Junior Max, in lei sau in euro. Primul este destinat adolescentilor cu varste de 14-18 ani, iar al doilea, tinerilor intre 18 si 25 de ani. Banca Transilvania ofera cardul de debit Visa Electron Euro ? 26, destinat tinerilor cu varste intre 15 si 25 de ani, in special studenti. Parintii pot reduce apetitul copiilor pentru cumparaturi
Deschiderea contului de card pentru BCR VISA Electron JUNIOR costa 10 lei. Retragerile de numerar se taxeaza cu 0,5% pe operatiune la bancomatele BCR, respectiv cu 0,5%/operatiune si 2,5 lei la bancomatele altor banci. La retragerile de numerar in strainatate, costurile sunt de 1,75% din suma retrasa, minimum 5 USD/operatiune. La cardurile emise de OTP Bank, taxa de administrare este in primul an, iar retragerile de numerar sunt taxate cu 0,15% la bancomatele OTP Bank, cu 0,5% la ATM-urile altor banci si cu 1% plus 5 lei, la retragerile de numerar in strainatate. La cardurile emise de Banca Transilvania comisionul de administrare este de 5 lei pe an, iar retragerea de numerar de la ATM-urile altor banci din tara se taxeaza cu 2,5 lei plus 0,5% din suma, respectiv cu 1,5 lei plus 1% din suma, in cazul retragerii de numerar din strainatate.
Parintii pot planifica viitorul financiar al copiilor inca din prima zi de viata a acestora. De la Banca Transilvania se poate solicita in acest sens Kid Cont, un depozit de acumulare in lei sau in valuta pentru minori. Depozitul poate fi constituit in numele minorilor cu varsta cuprinsa intre o zi si 17 ani fara o zi. Copiii pot primi la varsta de 15 ani un card financiar pentru utilizarea banilor depusi in Kid Cont.