Poliţiştii şi procurorii bucureşteni au pus cap la cap şi l-au arestat pe principalul suspect al unui asasinat la comandă, comis acum 18 ani! Crima a îngrozit o ţară întreagă, în anul 1998, pentru că era unul din puţinele asasinate în care s-a folosit o armă de foc. CANCAN.ro vă prezintă, în exclusivitate, modul în care a fost capturat şi s-au pus probele cap la cap în cazul principalului suspect, Alexandru Găină, care era un personaj cunoscut în lumea subterană a Capitalei, tocmai pentru că era fiul unui ofiţer superior în Doi Şi-un Sfert, Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI. Găină, care a mai avut dosare penale, inclusiv pentru un viol, se afla de multă vreme pe lista suspecţilor, dar anchetatorii nu au putut dovedi fapta până când nu au apelat la un ”soft-minune”. Găină a fost arestat preventiv în urmă cu două zile.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, Alexandru Găină a fost dovedit de poliţişti după ce a fost „turnat” chiar de către persoane care odată i-au fost prieteni foarte apropiaţi si cărora, apăsat de povara omorului, le-a mărturisit cu ani în urmă cum l-a impuşcat pe omul de afaceri Mihai Ionescu. Sursele citate au precizat în exclusvitate pentru CANCAN.ro că cei care l-au denunţat pe Găină după ce s-au certat cu acesta au hotărât să se răzbune. Declaraţiile martorilor nu au fost însă de ajuns pentru a dovedi crima comisă în urmă cu 18 ani. Drept urmare, toate declaraţiile martorilor, însemările vechi ale poliţiştilor care s-au ocupat la vremea respectivă de anchetă, dar şi listingurile telefoanelor care s-au dat atunci au fost introduse intr-un calculator, iar cu ajutorul unui soft intrat relativ recent in dotarea Poliţiei Române s-au stabilit relaţiile dintre toate aceste probe. Toate acestea, coroborate, l-au indicat ca principal suspect pe Alexandru Găină.
Mai mult decât atât, una din cele mai importante probe pe care anchetatorii s-au bazat atunci când au construit acuzarea a fost faptul că la data şi ora când a avut loc crima , la foarte scurt timp după comiterea acesteia, Găină a folosit telefonul mobil iar apelul a fost făcut dintr-o zonă situată foarte aproape de locul faptei. Conform anchetatorilor, pus în faţa probelor, suspectul a refuzat să dea orice declaraţie, invocând dreptul la tăcere. În plus, surse judiciare au afirmat că în urmă cu 18 ani, alături de Găină, pe lista de suspecţi au figurat şi mai mulţi lideri interlopi, între care Sandu Geamănu, Amet Metin dar şi Dănuţ Vancică. Mai mult, în urma percheziţiei la domiciliul lui Vancică, anchetatorii au găsit şi o puşcă mitralieră, despre care într-o primă fază au bănuit că este chiar arma crimei.
Afaceristul Mihai Ionescu a fost împuşcat în seara zilei de 15 iulie 1998, în jurul orei 22.30, imediat după ce a parcat în faţa casei sale de pe strada Intrarea Mierilor din zona Piaţa Muncii, sector 2, din Capitală. Asasinul l-a aşteptat să ajungă acasă, a tras trei gloanţe prin portiera autoturismului, iar două au nimerit victima. La vremea respectivă, anchetatorii au luat în calcul mai multe ipoteze, mergând inclusiv pe ideea unei reglări de conturi.
La baza acestei supoziţii a stat faptul că Mihai Ionescu era în relaţii bune cu mafioţi din Napoli, iar aceştia ar fi putut „comanda” acest asasinat. Până la urmă s-a aflat că asasinatul s-a comis pentru ”ştergerea”unei datorii de un milion de dolari, sumă pe care victima o împrumutase unor italieni. Aceştia nu au mai vrut să îi dea banii şi ar fi pus la cale crima. (sursa foto Adevărul.ro/EVZ.ro)