Ai strans tot anul ban pe ban pentru a vizita o tara straina in vacanta? Atunci pazeste-ti buzunarele cu mare atentie, deoarece nu toate ofertele extrem de tentante de pe internet sunt reale. Numarul persoanelor inselate de agentii de turism fictive a crescut cu 100% fata de anul trecut, anunta autoritatile.
Pentru a nu te trezi in situatia extrem de neplacuta de a confrunta „realitatea” de pe net cu cea reala, in care trebuie sa imparti camera cu un necunoscut sau sa iti petreci sejurul in conditii mizere, ori sa nu primesti nici vacanta si nici sa nu mai vezi banii, trebuie sa ceri informatii suplimentare si sa fii atent la urmatoarele aspecte: Daca o vacanta pare prea ieftina ca sa fie adevarata, sunt sanse foarte mari ca ea sa nu fie, intr-adevar, reala; Asigura-te ca ai transportul inclus. Poti opta pentru un sejur de vis la un hotel luxos, pe bani de nimic, dar avionul sa te coste chiar si o mie de euro; Verifica hotelul pe internet, deoarece sunt tari in care cele 4* echivaleaza cu 2* la noi; Cere ca orice informatie sa-ti fie furnizata in scris, insotita de numele celui care o furnizeaza si datele firmei; Cauta informatii despre regimul pasapoartelor si vizelor aplicate in traseul sejurului; Afla informatii despre asigurarea de sanatate ce trebuie incheiata pe perioada vacantei; Cere variantele si conditiile de anulare a calatoriei; Daca trebuie sa platesti avans pentru plecare, afla care este termenul limita pentru achitarea restului de bani. Obligatiile firmei: Orice agentie de turism este obligata sa-ti ofere datele mentionate anterior si, pe langa acestea, firma mai are urmatoarele indatoriri: Sa-ti ofere un contract clar, in care sunt specificate toate datele si clauzele; Sa nu modifice taxele sau pretul sejurului, din momentul incheierii contractului, decat daca acest lucru este permis in document; In cazul unor daune sau in lipsa indeplinirii conditiilor din contract, agentia este obligata sa-ti returneze banii in termen de 30 de zile. Ce faci cand esti tepuit? In primul rand, pentru a nu se ajunge in aceasta situatie, cauta cinci minute pe internet sau foloseste telefonul pentru a verifica daca agentia pe care ai ales-o are licenta valabila emisa de Ministerul Turismului (www.mdrt.ro si telefon: 037.211.14.09). In cazul in care ai luat o astfel de teapa, nu te resemna cu gandul ca oricum nu o sa mai vezi banii inapoi. Depune o plangere la politie! Iata de ce este bine sa apelezi la o agentie de turism
Evident, un pachet achizitionat prin intermediul unei agentii de turism are si multe avantaje. Iata care sunt acestea.
1.Esti scutit de stresul actelor, de alergatura si de eventualele riscuri aparute la destinatie;2.Vei calatori intr-un grup alcatuit in cea mai mare parte de romani;3.In toata perioada calatoriei te va insoti un reprezentant al agentiei, care te va ajuta sa-ti rezolvi orice problema; 4.La toate obiectivele pe care le vei vizita vei beneficia de un ghid;5.Nu te vei ocupa de viza sau rezervari;6.Ai posibilitate sa faci mai multe excursii optionale si sa vizitezi diverse orase ale lumii; 7.Semnezi un contract prin intermediul caruia ai asigurat un sejur cu cazare, mancare si transport incluse; 8.Te poti interesa de toate aspectele calatoriei inainte de a semna contractul. Reprezentantul companiei iti va aduce la cunostinta programul impus de agentia de turism la care ai apelat si daca ti se pare ca este incarcat peste masura, poti sa nu-l respecti in totalitate. Desigur, vei pierde banii investiti in excursii.