Dialog pe cord deschis! Dr. STANISLAV RURAC - o importantă lecție despre sănătatea inimii
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Are o istorie fabuloasa in spate, dar este devastata de hoti! Vezi ce monument din Capitala dispare caramida cu caramida!

Are o istorie fabuloasa in spate, dar este devastata de hoti! Vezi ce monument din Capitala dispare caramida cu caramida!

De: Cancan 01/02/2014 | 00:08
Moara Lui Assan nu mai este vizitata acum decat de hoti

"Moara Lui Assan", "Moara de foc" sau "Vaporul lui Assan" sunt doar cateva nume dupa care este cunoscuta prima intreprindere de morarit din Bucuresti. Dupa  100 de ani de traditie, aici nu au mai ramas decat cativa pereti incompleti.

Aici pe timpuri exista un ceas, dupa care se orientau locuitorii din zona Obor
Aici pe timpuri exista un ceas, dupa care se orientau locuitorii din zona Obor

Istoricul Dan Falcan ne-a povestit cu lux de amanunte ce presupunea „Moara lui Assan”, fiind prima intreprindere de morarit din Capitala. De asemenea, el a spus pentru CANCAN.ro cum a fost adus primul motor si cazan din Viena, dar si cum au fost acestea transportate.

Cladirea este in pericol sa cada, mai multi stalpi de rezistenta ai cladirii au disparut
Cladirea este in pericol sa cada, mai multi stalpi de rezistenta ai cladirii au disparut

“Carat cu boii de la Giurgiu pana in Bucuresti”

In prezent, „Moara lui Assan”, clasificata in evidentele Ministerului Culturii si Cultelor ca fiind monument istoric de valoare nationala, se afla intr-o stare deplorabila. Numai hotii de fier vechi si caramizi mai au curajul acum sa intre pe aceasta proprietate. Dintr-o mare intreprindere de morarit nu au mai ramas acum decat peretii, mistuiti de zeci de incendii si baroase.

“Cand a fost adusa aici, „Moara lui Assan” a avut un impact extrem de mare. Era cunoscuta si sub numele de „Vaporul lui Assan”. A fost prima adevarata intreprindere de morarit din Bucuresti. S-a folosit un motor adus  din Viena si un cazan ce cantarea sapte tone.  Acesta din urma a fost adus cu vaporul in doua saptamani pana la Giurgiu, apoi carat cu boii pana in  Bucuresti in alte patru saptamani, fiind necesara refacerea a mai multor poduri si drumuri de la Giurgiu spre Capitala. La inceput, morarii priveau cu retinere functionarea instalatiei, considerand ca „Moara de Foc” arde faina. In 1865, Gheorghe Assan ramane singurul proprietar al morii, condusa dupa moartea lui de catre sotia sa, iar dupa 1888 de catre fii sai”, ne-a declarat istoricul Dan Falcan.

Moara lui Assan in secolul XX
Moara lui Assan in secolul XX

Constructia era un etalon al vremii

Dan Falcan a mentionat ca la vremea respectiva, „Moara lui Assan” era un varf tehnologic al Capitalei. Mai exact, constructia se inscria printre primele cladiri construite pe schelet metalic din Bucuresti. De asemenea, in 1894 moara macina sapte vagoane de grau in 24 de ore, iar in 1900 spatiul din sectorul 2 avea si o mica centrala electrica, ca la palatele din acea vreme. Moara a fost ridicata intr-o perioada cand in Bucuresti nu exista nici macar o singura fabrica de caramida. Ca fapt divers, prima fabrica de caramida a fost infiintata abia in anul 1855 de catre serdarul Ioan Filipescu, undeva in zona Elefterie.

Din monumentul istoric nu a ramas aproape nimic
Din monumentul istoric nu a ramas aproape nimic

Constructia propriu-zisa a fost realizata folosind constructori si mesteri nemti. La data respectiva, constructia unui cos al fabricii a fost oprita cand atinsese inaltimea de 10 metri, fiind considerata prea mare. Dupa plata unor compensatii catre primarie, cosul a fost ridicat pana la inaltimea proiectata de 26 de metri. In registrele comerciale, „Moara lui Assan” era inregistrata ca «Societatea Anonima Fabricile Assan”» pentru industria si comertul fainii, uleiurilor vegetale, lacurilor, culorilor si altor produse similare”.

In interior a disparut pana si tencuiala de pe pereti
In interior a disparut pana si tencuiala de pe pereti

De asemenea, in 1903 a fost sarbatorita o jumatate de secol de la infiintare, iar cu acest prilej s-au mai adaugat cateva constructii. Ceasul lui Assan a fost zeci de ani masuratorul timpului pentru toti oamenii din cartierul Obor-Colentina.

“Ghinioanele” imobiliare se tin lant de moara

Ce a mai rams dupa cele cateva incendii care au mistiut cladirea
Ce a mai rams dupa cele cateva incendii care au mistiut cladirea

Pirmele pagube aduse monumentului istoric s-au inregistrat in 1995, cand  au inceput sa dispara “ca prin minune” diferite obiecte. Hotii au inceput cu cercevelele ferestrelor, lucrate in fier forjat, precum si alte elemente decorative din zinc si plumb de la acoperitoare si turnuri. Arhiva si mobilierul de valoare, ramas de la fostii proprietari ai fabricii, parca nici nu au existat, iar utilajele fabricate la Viena au fost dezmembrate si vandute la fier vechi, cu toate ca erau piese de o deosebita valoare pentru istoria tehnicii. Lucrurile nu s-au oprit aici, iar aproape in fiecare zi cineva pleaca de aici cu cate un suvenir, iar  demolarile din 2005 au transformat monumentul intr- o ruina.

Monumentul istoric a fost de mai multe ori incendiat
Monumentul istoric a fost de mai multe ori incendiat

Autoritatile locale, dar si alte institutii ale statului au sesizat ceea ce se petrece la „Moara lui Assan”, insa distrugerile au continuat sub diverse forme, folosindu-se metode „consacrate” (slabirea pe durata noptii a structurii de rezistenta), dar greu de dovedit ca infractiuni. Gardul perimetral a fost complet distrus. Directia de Urbanism de la Primaria sectorului 2, in perimetrul careia se afla moara, nu a dat niciodata avize sau autorizatii pentru demolare sau constructii de nici un fel la „Moara lui Assan”. In septembrie 2005, Primaria Municipiului Bucuresti a sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2 in vederea dispunerii inceperii urmaririi penale impotriva celor care se faceau vinovati de desfiintarea ilegala a monumentului.

Incendiu de proportii

La prima intreprindere adevarata de morarit din Bucuresti nu mai exista nici macar tocurile de la ferestre
La prima intreprindere adevarata de morarit din Bucuresti nu mai exista nici macar tocurile de la ferestre

In noaptea 13-14 mai 2008, cladirea a fost afectata de un incendiu de proportii, care a fost stins dupa aproximativ trei ore. Chiar in prima zi din 2012, acoperisul constructiei a cazut si, odata cu el, unul dintre pereti. Prabusirea a fost cel mai probabil provocata de furturile de materiale produse de oameni ai strazii. Cum situl nu este supravegheat de paznici, de-a lungul timpului, au fost desprinse piesele metalice din structura de rezistenta a cladirii pentru a fi vandute ca fiare vechi.
In iunie, tot 2012, la „Moara lui Assan” a izbucnit un nou incendiu. Acesta a izbucnit la nivelul acoperisului unui turn al fostei fabrici de ulei din complex. Cladirea, inalta de circa 30 de metri, este parasita de mai multi ani. In data de 8 februarie 2013, un perete al acestei cladiri s-a prabusit din cauza furturilor de fier vechi din structura de rezistenta. (Sursa foto Wikipedia.org)

„A fost prima adevarata intreprindere de morarit din Bucuresti”(Dan Falcan)

 

A.S.

 

 

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe zi şi arată fabulos! Imaginile nud cu ea încă fac senzație
Cum se menține în formă Monica Bârlădeanu la 45 de ani. Mănâncă 5 mese pe...
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Monica Tatoiu și-a făcut testamentul! Unde vrea să-și doarmă somnul de veci + dorința halucinantă pe care o are după moarte
Monica Tatoiu și-a făcut testamentul! Unde vrea să-și doarmă somnul de veci + dorința halucinantă...
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu el, deși a știut de la început că face o greșeală: „M-am simțit dorită. Cu Pepe nu am simțit niciodată dragoste extraordinară”
Ce a trăit Raluca Pastramă alături de Ibrahim Ibru! Motivul pentru care s-a căsătorit cu...
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins pentru prima dată. Cămilele sunt bulversate
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde temperaturile ajung și la 55 de grade, a nins...
Șeful executiv al conferinței COP29 privind schimbările climatice, filmat în secret în timp ce făcea înțelegeri cu petrol și gaze
Șeful executiv al conferinței COP29 privind schimbările climatice, filmat în secret în timp ce făcea...
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Ce condiții pune Putin pentru un plan de pace în Ucraina
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
Care e amenda pentru depășirea limitei de viteză cu 20 km/h
„Ești gravidă!”. Karmen, însărcinată pentru a doua oară? Fiica lui Adrian Minune a dezvăluit ce se întâmplă cu ea după divorț
„Ești gravidă!”. Karmen, însărcinată pentru a doua oară? Fiica lui Adrian Minune a dezvăluit ce...
Polițist de 21 de ani, găsit mort în  baia secției de poliție unde lucra. Cum s-a petrecut tragedia
Polițist de 21 de ani, găsit mort în baia secției de poliție unde lucra. Cum...
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a schimbat tematica în ultimul moment? „Mă simțeam ca o mireasă”
Ce rochie ar fi trebuit Cristina Șișcanu să poarte la aniversarea ei? De ce a...
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere:
Mama Nataliei, fetița moartă în accidentul din Timișoara, distrusă de durere: "Vei trăi mereu în...
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în faţa unui TIR. Ionuţ a vrut să se ferească să fie stropit de prietenii săi
Filmul teribilului accident din Maramureş, unde un băieţel de 11 ani a sărit direct în...
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
BANCUL ZILEI. Profa către Bulă:- Vorbește-mi despre Creangă..
Top 4 ustensile electrice Parkside de la LIDL pentru meșteri pricepuți
Top 4 ustensile electrice Parkside de la LIDL pentru meșteri pricepuți
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Eveniment COSMIC de proporții văzut de pe Pământ! Abia acum s-a spus
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de OPERAȚIILE ESTETICE...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de OPERAȚIILE ESTETICE...Pare altă femeie,...
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea lor este de peste jumătate de milion de oameni, mulți și-au deschis afaceri aici, unii trimit și bani înapoi în țară
Orașul din Europa în care trăiesc cei mai mulți români, după București și Chișinău. Comunitatea...
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un preț mai mic de 3 euro
Wizz Air, surpriză mare pentru români. Se vor putea bucura de acest lucru, la un...
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Proprietarii de case din România sunt obligați. Trebuie neapărat să ceară personal
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Este BOMBA momentului în showbiz. S-a anunţat acum!
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
Când apare Nintendo Switch 2? Consola va fi compatibilă cu jocurile pentru primul Switch
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE. Rusia a fost vehement contra
După Moldova, o nouă ţară din fostul URSS pregăteşte un referendum de aderare la UE....
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special în inimile noastre
România își pierde valorile ce-au scris istorie. S-a stins o mare stea: Un loc special...
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
Filme celebre, scoase de pe Netflix. Decizia e radicală
„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. Impozite majorate cu până la 500%
„Taxa pe lene” impusă într-un oraș istoric din România. Impozite majorate cu până la 500%
Fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani a postat imagini provocatoare: M-ai avut de la bună ziua
Fosta noră a celebrului milionar român care şi-a înşelat soţia 16 ani a postat imagini...
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a spus viitoarea mămică
Insula Iubirii, sezon 8. Ispita Lala, primele declarații după anunțul că este însărcinată. Ce a...
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce spune despre asta soția artistului
A făcut sau nu Medana Oprea act prenupțial când s-a căsătorit cu Alin Oprea? Ce...
Aceasta este cea mai ieftină zonă din București. Cartierul linștit, accesibil, cu multe stații de metrou, unde poți cumpăra un apartament cu mai puțin de 70.000 de euro
Aceasta este cea mai ieftină zonă din București. Cartierul linștit, accesibil, cu multe stații de...
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export, se făceau capturi impresionante
Peștele cu care România rupea norma în Europa. Icrele lui, considerate delicatese, mergeau la export,...
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Fosta soție a lui Cristi Borcea radiază de fericire
Mihaela Borcea a fost cerută în căsătorie. Fosta soție a lui Cristi Borcea radiază de...
×