Starea de sanatate a lui Andrei Tinu, fiul regretatului jurnalist Dumitru Tinu, este in continuare grava dupa ce a fost muscat de o vipera, ieri, la crescatoria sa din Giurgiu. Chiar daca medicii l-au stabilizat iar evolutia post operatorie este favorabila, specialistii nu exclud aparitia unor complicatii severe in urmatoarele ore.
Andrei Tinu a ajuns la Spitalul de Urgenta Floreasca din Capitala, in cel mult doua ore de la muscatura suferita la mana, spun medicii. Aici, i-a fost administrat imediat serul antiviperin si parea a fi in afara oricarui pericol. Peste noapte insa, starea lui de sanatate s-a agravat, Andrei suferind un hematom la mana care s-a extins catre brat, in doar cateva ore. Pentru ca mana si antebratul i s-au umflat foarte mult, in jurul orei 22:00, el a fost dus in sala si operat de o echipa de specialisti in chirurgie plastica. Interventia a constat in extirparea tumorii provocate de hemoragie si comprimarea volumului sangelui catre antebrat.
„Muscatura de vipera poate fi mortala. Depinde de doza de venin care patrunde in organism, de rapiditatea cu care se administreaza serul antiviperinic si de zona lezata. Bine ca nu a fost muscat in zona capului, ca ar fi fost mult mai grav. Totusi, problemele sale sunt serioase avand in vedere ca a necesitat tratament de urgenta, inclusiv o interventie chirurgicala. Din fericire, a trecut cu bine de operatia de azi-noapte, dar necesita in continuare terapie intensiva si o monitorizare atenta. Nu au trecut nici macar 24 de ore de la muscatura, e prea devreme pentru a spune cu exactitate ce se va intampla. Oricum, din corpul lui nu a fost scos tot veninul pentru c acest lucru nu este posibil deocamdata. Eliminarea intregii doze de venin se va face treptat, dupa o perioada lunga de timp care se poate intinde pe mai multe luni. Organismul ajutat de serul antiviperinic administrat si terapia intensiva aplicata va ajuta la eliminarea veninului”, a declarat pentru CANCAN, prof. dr. Ioan Lascar, seful Sectiei de Chirurgie Plastica.
Andrei Tinu este in continuare internat la Sectia de Terapie Intensiva, iar medicii nu exclud aparitia unor complicatii. „Nu cunosc cazul lui cu detalii ca sa ma refer strict la el. Dar, in astfel de situatii este posibil sa mai apara blocaj neuronal, coagularea sangelui sau chiar insuficienta renala. Acum pot sa spun doar ca e stabil si are o evolutie buna”, explica prof. dr. Ioan Lascar.
Prof. dr. Ioan Lascar, seful Sectiei de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului Floreasca recomanda cateva masuri de prim-ajutor in cazul care aveti ghinionul sa fiti muscati de o vipera: supt plaga si scuipat sangele in primul moment bineinteles, daca nu exista infectii sau afectiuni ale cavitatii orale;instalarea unui garou pe extremitatea lezata – se mentine doar o ora – o ora si jumatate pentru protectia celorlalte organe;transportul de urgenta la cel mai apropiat spital;administrarea imediata a serului antiviperin.
Muscatura de vipera se manifesta prin transpiratii, greata si varsaturi, paloare, accelerarea batailor inimii, insuficienta respiratorie. In lipsa unui tratament adecvat, la doar cateva ore de la incident apar hemoragii puternice, iar decesul survine in cel mult patru zile de la inocularea veninului, prin hemoragii si insuficienta renala. De asemenea, veninul poate sa distruga hematiile din sange, iar stopul cardio-respirator si decesul sunt iminente.