OBISNUINTA. Multi contribuabili stau la coada la plata darilor inca din primele zile ale anului Termene. Impozitele locale pot fi platite in doua rate egale, pana la 31 martie, respectiv 30 septembrie 2008 Arpad Dobre Daca sunteti proprietarii unei locuinte, masini sau ai unei suprafete de teren, aveti obligatia sa platiti taxele si impozitele aferente. Acestea se pot plati in doua transe anuale, termenele-limita fiind 31 martie si 30 septembrie. Plata in rate este valabila doar pentru impozite si taxe totalizand peste 50 de lei (500.000 de lei vechi). Pentru sume mai mici sau egale cu 50 de lei, plata se face, obligatoriu, intr-o singura transa. Numerosi contribuabili prefera sa achite impozitul integral (indiferent de suma), pana la data de 31 martie. In aceste cazuri, consiliile locale permit acordarea unei bonificatii (reduceri) de pana la 10% din valoarea sumei datorata ca impozit sau taxa locala.
Impozitul pe cladiri, locuinte, apartamente etc. se calculeaza prin aplicarea cotei de impozitare de 0,1% la valoarea impozabila a bunului. In cazul apartamentelor, cota de impozitare se aplica la numarul de metri patrati aflati in proprietate. Spre exemplu, la un apartament din Bucuresti, vechi de peste 30 de ani, cu doua camere si o suprafata de 35-40 de metri patrati, impozitul porneste de la circa 60 de lei (600.000 de lei vechi) pe an si poate depasi lejer 100 de lei (un milion de lei vechi) pentru apartamente cu trei-patru camere. Cat priveste impozitul pe teren, cuantumul acestuia difera in functie de localitate si zona, iar la taxa se mai pot adauga si majorarile (sau reducerile, dupa caz) decise de fiecare consiliu local in parte.
Proprietarii de autovehicule platesc o taxa aplicata la fiecare 200 centimetri cubi (cmc) ai motorului, cu valori diferite in functie de cilindree. Astfel, pentru masini cu motoare de pana la 1.600 cmc, taxa este de 7 lei pentru fiecare grupa de 200 cmc. Concret, pentru o masina Dacia cu motor de 1.400 cmc, impozitul este de 49 de lei, iar pentru una de 1.600 cmc, de 56 de lei.