Cele mai eficiente in combaterea starilor de anxietate sunt cerealele integrale, portocalele, spanacul, ceaiul negru, avocado si migdalele. Andrei Sion Alimentele pot combate stresul prin mai multe metode. Unele pot creste nivelul de serotonina, o substanta calmanta din creier, sau pot reduce nivelul de cortizol si de adrenalina, hormonii stresului. Iata cateva exemple de astfel de alimente, prezentate de site-ul de specialitate Webmd. Cele mai bune alimente care cresc secretia de serotonina sunt carbohidratele complexe, adica cerealele integrale, painea, pasta si clasicul terci de ovaz. Aceste alimente ajuta si la echilibrarea nivelului de zahar din sange. Carbohidratii simpli, cum ar fi dulciurile si bauturile carbogazoase, nu sunt foarte recomandati de nutritionisti. Acestia, insa, pe termen scurt pot oferi calmarea iritabilitatii provocate de stres. Vitamina C, intalnita in special in portocale, intareste sistemul imunitar si reduce nivelul de hormoni ai stresului. Pentru a fi pregatiti pentru un eveniment care se anunta stresant, medicii recomanda suplimente de vitamina C. Magneziul, gasit in spanac, boabe de soia si carnea de somon, echilibreaza nivelul de cortizol din organism. Pentru reglarea adrenalinei si cortizolului medicii recomanda cel putin doua portii de peste gras pe saptamana, bogat in acizi grasi omega-3. Ceaiul negru este un excelent calmant dupa un eveniment stresant, iar fisticul are un impact deosebit asupra reducerii nivelului de adrenalina. Potasiul ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Cel mai bogat aliment in potasiu este avocado-ul, urmat de banane. Migadalele sunt bogate in vitamina E si vitamine B, care intaresc sistemul imunitar si previn stresul. Pentru un somn linistit se recomanda o gustare usoara din carbohidrati, cum ar fi un sandvici cu paine si gem si o cana cu lapte cald, care reduce spasmele musculare.