Sectiile de votare pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale s-au deschis, fiind asteptati la vot 18.281.625 de alegatori.
Conform ultimei raportari a Autoritatii Electorale Permanente, copiile de pe listele electorale permanente cuprind 18.281.625 de alegatori, fata de 18.284.326 de cetateni romani cu drept de vot inscrisi in copiile de pe listele electorale permanente de la primul tur al alegerilor prezidentiale din 2 noiembrie, potrivit MEDIAFAX.
Cei 18.281.625 de alegatori vor putea vota in 18.550 de sectii de votare. Pentru acest scrutin au fost tiparite 20.945.068 de buletine de vot si 11.808.375 de timbre autocolante, care au fost predate sambata presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de votare. Numarul stampilelor a ramas acelasi ca si la primul tur al alegerilor, respectiv 94.220.
Votul se va desfasura in aceleasi sectii care au fost organizate si pentru primul tur al alegerilor, in aceleasi locuri si sub autoritatea acelorasi birouri electorale.
Sectiile de votare se inchid la ora 21.00
Procesul de votare la cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei a inceput in afara tarii sambata, la ora 20.00, primul roman votand la sectia de votare organizata in Noua Zeelanda (Auckland), avand in vedere diferenta de fus orar.
Au drept de vot cetatenii romani care au 18 ani, impliniti pana in ziua alegerilor inclusiv, cu domiciliul sau resedinta in tara sau in strainatate. Nu au drept de vot debilii sau alienatii mintal, pusi sub interdictie, si nici persoanele condamnate, prin hotarare judecatoreasca definitiva, la pierderea drepturilor electorale.
Alegatorii vor vota la sectiile la care sunt arondati potrivit domiciliului. Persoanele care in ziua votarii se vor afla in alte localitati decat cele de domiciliu vor putea vota la orice sectie din tara, insa numai dupa ce vor declara in scris, pe propria raspundere, ca nu au mai votat si nu vor mai vota la acest tur de scrutin.
Persoanele care voteaza de doua sau de mai multe ori, ori voteaza fara a avea acest drept risca intre sase luni si trei ani de inchisoare. Aceeasi pedeapsa este prevazuta si pentru persoanele care ofera bani, ori diverse bunuri pentru a convinge alegatorii sa voteze sau nu un anumite candidat.
Alegatorii netrasportabili vor putea vota prin intermediul urnei speciale, pe baza unei cereri scrise adresate presedintelui Biroului Electoral al sectiei de votare, solicitari care trebuie depuse cel mai tarziu pana n preziua alegerilor.
Persoanele retinute, arestate preventiv, ori condamnate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale vor putea vota dupa ce vor face cereri in acest sens catre directorul penitenciarului sau centrului de arest.
Persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobila daca vor face cereri catre presedintii sectiilor de votare, insotite de o copie a hotararii judecatoresti prin care s-a decis masura respectiva, precum si de o copie a incheierii prin care s-a respins cererea de a permite parasirea domiciliului.
Cetatenii romani cu domiciliul in strainatate care in ziua votarii se afla in Romania pot vota la orice sectie de votare din tara. Ei vor fi inscrisi pe tabele electorale.Romanii care duminica se vor afla in strainatate pot vota la sectiile de votare organizate in afara tarii.
CITESTE SI:
Runda a doua in meciul pentru Cotroceni! Victor Ponta si Klaus Iohannis, din nou fata in fata
Alegatorii care merg la sectiile de votare din strainatate vor completa un formular al declaratiei pe proprie raspundere privind faptul ca nu au mai votat si nu vor mai vota la alta sectie de votare.
Declaratia pe propria raspundere necesara pentru romanii care voteaza in strainatate poate fi completata in afara sectiei, urmand a fi datata si semnata in fata membrilor biroului electoral al sectiei de votare. Aceasta declaratie este disponibila atat pe site-ul MAE, cat si pe cel al Biroului Electoral Central.
R.O.