Specialistii romani au facut o descoperire incredibila: anumite alimente anuleaza efectul medicamentelor contra durerii, a antidepresivelor si a pastilelor de inima. E vorba de anumite mezeluri, pate de ficat sau vegetal si mancare de la fast-food.
Cu siguranta, ti s-a intamplat macar o data sa ai migrene si nu-ti treaca durerea, desi ai luat pastile. Specialistii au gasit o explicatie: de vina sunt alimentele pe care le mananci. Dupa cercetari indelungate, acestia au descoperit ca anumite mezeluri, sortimente de pate, dar si mancare de la fast-food anuleaza efectul unor medicamente.
Aceste produse contin glutamat monosodic sau sare chinezeasca, asa cum mai este cunoscut, un intaritor de gust si aroma folosit la prepararea multor produse.
„Tot ce este bun si are gust de carne contine glutamat monosodic, cunoscut si drept sare chinezeasca sau MSG. Practic, acesta anihileaza efectul unor medicamente, mai exact al celor antidepresive, analgezice (contra durerilor), pe care aproape orice roman le ia, si antiaritmice (contra bolilor cardiace)”, ne-a explicat profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.
In categoria alimentelor care fac ca medicamentele sa nu mai aiba efect intra preparatele industriale din carne, inclusiv mezeluri si pate de ficat sau vegetal, unele conserve, inclusiv de legume, si mancarea de la fast-food. „Acestea sunt rezultatele cercetarii unei teze de doctorat care a fost facuta la Facultatea de Farmacie Bucuresti, sub indrumarea prof. univ. dr Ani Cristea. Sunt mii de alimente imbunatatite la gust. MSG-ul este unul din principalele E-uri folosite”, ne-a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.
Singura varianta de a va feri de aceste produse este sa cititi eticheta de pe ele inainte de a le cumpara. „Pe eticheta scrie ca produsul respectiv contine glutamat monosodic, E 621 sau MSG”, a avertizat profesorul Mencinicopschi.
CITESTE SI:
De 30 de ani, nu s-a mai atins de cartofi prajiti
Nici profesorul, nici sotia si fiica lui nu au mai mancat cartofi prajiti de 30 de ani. Familia Mencinicopschi se tine departe si de produsele care nu sunt deloc sanatoase.
“Nu mai exista de cel putin 30 de ani cartofi prajiti in familia noastra, nici sotia si nici fata mea nu mananca astfel de mancaruri. Dar nu pentru ca le-as interzice eu. Sotia este specializata in mancaruri romanesti traditionale si ii place sa le gateasca”, a marturisit profesorul.
Claudia Voicu