Vremea rece de afara da batai de cap tuturor! Astfel, pentru a combate raceala, specialistii CANCAN va dau cateva sfaturi legate de alimentatia in sezonul rece. Jesica Zamfir, castigatoarea MasterChef, a pregatit cateva retete menite sa ne ajute.
Ce gatim pentru a ne sporii imunitatea? Este o intrebare pe care multi oameni si-o pun, mai ales in sezonul rece. In acest caz, specialistii au mai multe sfaturi pentru dumneavoastra! E de preferat sa ne facem, cel putin o data pe saptamana, o lista cu ce vom gati in acea perioada si sa o lipim pe frigider. In felul acesta nu gandim pripit, mancam divesificat si avem grija sa introducem la fiecare masa alimente bogate in vitamine. Acesta este unul din sfaturile castigatoarei MasterChef, Jesica Zamfir.
In timpul iernii, Jesica prefera leguminoasele, produse pe care are grija sa le aiba in meniu de doua sau trei ori pe saptamana. Fosta concurenta de la cel mai cunoscut show culinar ne da exemplul lintei, nautului, quinoa sau fasolea.
Cum sa combati raceala cu mancare
“ Uneori, oricat am incerca sa ne ferim de virusii din aer si cat de corect am manca sau cat de mult ne-am infofoli, este greu sa eviti raceala. Si daca s-a intamplat, atunci hai sa trecem mai usor peste, sa ne facem o dieta care sa ne amelioreze simptomele, dar si sa grabeasca recuperarea”, ne-a explicat Jesica Zamfir.
Pe durata racelii este indicat sa consumam alimente bogate in grasimi de origine animala, in special cea de pasare. De asemenea, avem nevoie de mai multa vitamina C, pe care o gasim din abundenta in citrice, ardei, patrunjel sau broccoli. “Cand mergem la piata avem grija sa ne aprovizionam si cu alimente ce contin viamina A, spre exemplu peste sau unt. Sa nu uitam nici de alimentele bogate in betacaroten, cele pe care, ulterior, corpul nostru le transforma in vitamina A: morcovul, dovleacul, pepenele galben si rosu, zmeura sau rucola. Un aliat de nadejde impotriva simptomelor racelii este usturoiul, acesta contine alicina cu proprietati de antibiotic natural”, a mai explicat Jesica.
Jesica a mentionat ca nu trebuie sa uitam de minunatul ceai de ghimbir, cu multiplele lui beneficii: intareste sistemul imunitar, amelioreaza simptomele gripei si racelii, dar si ale alergiilor, are un efect energizant si reduc nivelul de stres si al colesterolului. In plus, actioneaza ca un bun digestiv. “Toate lucrurile acestea pe care le stiu despre leacuri prin alimentatie se datoreaza mamei mele, pasionata de citit carti despre alimente si „buruieni” tamaduitoare. Am sa va las cateva retete care sa va ajute sa scapati mai usor de raceala”, a dezvaluit Jesica.
Supa clasica de pui
(Produs din zona Andaluciei). Avem nevoie de o jumatate de pui gras sau doua pulpe de pui, un cartof, un praz mare, doua tije de apio, trei morcovi, o bucata de dovleac, nu dovlecel, o frunza de dafin, doua, trei boabe de piper, cateva frunze de patrunjel cu tot cu codita si sare. Spalam bine carnea de pui si o punem la fiert in patru litri de apa cu sare, o spumam de doua ori si adaugam toate celelalte ingrediente, bineinteles curatate si spalate. Se lasa la foc mediu sa fiarba, o ora si jumatate, iar daca folosim o oala de presiune, o jumatate de ora.
Dupa ce s-a fiert totul, strecuram si pastram doar carnea de pui si zeama rezultata pe care, ulterior, le folosim in prepararea supelor de linte pentru copii, ori supa de taitei clasici sau de orez. “Eu personal prefer sa-i pun o mana de naut deja fiert, o lingura doua de orez si o mai fierb 15 minute. Este supa noastra preferata in timpul rece”, a explicat Jesica.
Supa crema de usturoi
Supa crema de usturoi este perfecta buna pentru zilele friguroase. Avem nevoie de doua capatani mari de usturoi, doua, trei linguri cu ulei de masline, doua linguri de unt, o lingura de faina, 500 ml supa de legume sau de pui apa (in caz ca nu avem preparata supa), 200 ml smantana pentru gatit, cimbru, sare, piper, crutoane de paine pe care le „prafuim” cu un pic de paprika.
Cum procedem? Curatam usturoiul si-l taiem rondele, nu foarte fin. Apoi il punem intr-o tigaie impreuna cu uleiul de masline, la foc mic, sa se inmoaie, insa sa nu sa se arda! E foarte important! Daca nu va grabiti, usturoiul se poate coace in coaja la cuptor, intr-un recipient cu ulei, insa asta poate dura cam o ora. Separat, intr-o olicica, topim untul, dupa care adaugam faina, amestecam bine sa nu faca cocoloase si, treptat, punem supa. O aducem la fierbere, iar apoi o sa-i punem usturoiul calit, cimbrul, piperul si o lasam sa fiarba la foc domol cam 10 minute. Se retrage de pe foc, iar cu ajutorul blenderului transformam totul intr-o crema. Dupa ce am pasat, o punem iar pe foc si adaugam smantana pentru gatit si o crenguta de rozmarin. Se mai da de doua sau trei ori in clocot si gata. Se seveste cu crutoane si chives tocat sau patrunjel tocat.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI:
Unde lucreaza castigatoarea de la MasterChef 2014! Jesica si-a gasit deja de munca
––––––––––––––––––––––––––––
File de macro cu lamaie si salata de patrunjel si quinoua
Este nevoie de doi pesti macrou de preferat proaspat, doua lamai, cateva crengute de cimbru, sare, piper, doua legaturi de patrunjel, o cescuta de quinoa, o potocala si ulei de masline. Curatam pestele, scoatem fileurile, le asezonam cu sare si piper, il imbracam in felii de lamaie si punem o crenguta de cimbru. Dupa, impachetam fiecare file in hartie de copt, il punem intr-o tava la cuptor, circa 10-12 minute. In acest timp pregatim salata de patrunjel. Punem o ceasca de quinoa intr-o tigaie incinsa, amestecam sa nu se arda cateva secunde, dupa care, cu aceeasi ceasca, punem doua cesti de apa. Lasam sa inceapa sa fiarba si stingem focul, dupa care acoperim si asteptam sa se raceasca. Tocam fin legaturile de patrunjel si pregatim dressing-ul pentru salata din sucul de la o portocala si aceeasi cantitate de ulei de masline, sare si piper, un pic de coaja de portocala. Batem bine pana devine un sos cremos si omogen. Amestecam patrunjelul tocat, quinoa racita, acest minunat dressing (se poate pune si putina menta proaspata) si salata e gata. Se serveste alaturi de fileurile de peste peste care se poate pune, cu incredere, ca si sos, acelasi dressing de la salata. In acest preparat avem un munte de vitamine si sanatate, dar mai ales abundenta de gust. (Alex Saulea)