Stim ce este fericirea? Specialistul CANCAN.ro, psihologul Cezar Cioc, face o analiza transanta a notiunii de “totul sau nimic”. Vezi ce sfaturi are medicul pentru persoanele care isi ghideaza sentimentele dupa aceasta regula.
Multe persoane se ghideaza in viata dupa regula: “totul sau nimic”. Totusi, daca reusesc sa obtina acel “tot” vor fi cu adevarat fericiti? “Acestia nu se multumesc cu putin. Dar dupa ce ai luat totul, ce mai ramane? Sau si mai grav, daca nu ai acces la ‘’tot’’? Risti sa ramai cu nimic pe tot parcursul vietii in care ai cautat acest ‘’tot’’”, se intreaba psihologul CANCAN.ro, Cezar Cioc.
“Totul” privit ca un tort
Sa visezi la lucruri furmoase nu este un pacat, dar sa nu iti pese de prezent, nu este tocmai bine. Specialistul CANCAN.ro face o analiza a persoanelor care vor totul de la viata, dar nu fac nimic in acest sens. “Tin minte si acum o doamna venerabila de 60 de ani care fusese crescuta in spiritul lui ‘’pana ce moartea ne va desparti’’ Pentru ea, ideea de “tot” reprezenta absolutul care era posibil sa fie atins, nu acum, ci undeva intr-un viitor indepartat.
Prezentul fad si urat nu se putea nici macar compara cu viitorul luminos care urma sa vina. Pesemne ca urma sa vina de la sine, pentru ca doamna in cauza nu calatorise, nu-si facuse o prioritate din a cunoaste oameni, nu facuse ‘nebuniile’ vremii sale, nu i se sparsese sufletul in mii de bucati de dorul nimanui. Ea vedea viata ca pe un cofetar care ii oferea tortul dintr-odata intr-un permanent viitor, iar ea l-ar fi inghitit pe loc si i-ar fi tinut de ‘’foame’’ pana la adanci batraneti”, a spus Cezar Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Romania.
Nu cere totul din prima!
“Vreau sa discutam astazi despre notiunea de “totul sau nimic” si cum iti afecteaza ea viata de zi cu zi. Oamenii care vor ‘’totul” au la dispozitie doua posibilitati: sa aiba acces la el si sa il obtina sau sa nu aiba acces la el niciodata”, a explicat Cezar Cioc. Cei din prima categorie sunt oamenii care inghit intreg tortul pe loc. Este o extrema care duce la saturatie in scurt timp.
“Am vazut oameni care s-au cunoscut in intregime, in cele mai mici detalii si apoi au fugit unul de celalat pentru ca nu mai aveau ce sa cunoasca. Desigur s-au indreptat fiecare catre a cunoaste alti oameni. E ca si cum ti s-a aplecat de tortul de ciocolata si acum vrei unul de frisca! Nu era mai potrivit sa nu il inghita pe tot si sa manace periodic cate o felie?”, a explicat Cezar.
Cei dintr-a doua categorie, din care face parte si doamna mentionata mai sus, sunt oamenii care, din cauza ca nu au acces la intregul ‘’tort’’ nu ‘’mananca’’ nimic toata viata lor. “Sunt oamenii peste care timpul trece degeaba, iar viata lor se rezuma la o vesnica asteptare. Interesant este faptul ca uneori acesti oameni au acces la ‘’tortul’’ lor iar atunci au loc puternice deziluzii. Apare ceea ce in psihologie se numeste Sindromul Peggy-Lee care suna asa ‘’Is that all there is?” Adica “eu m –am asteptat la lucruri exceptionale, incredibile si acum doar de atat am parte?” E un fel de dezumflare a marilor asteptari. Lucrurile sunt demitizate si capata chip real”, a mai spus specialistul CANCAN.ro.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI:
De ce se prostituează fetele din România? Psihologul CANCAN.RO vă oferă răspunsul!
––––––––––––––––––––––––––––
Si cu fericirea cum ramane?
Notiunea de “fericire” este relativa in viata omului, iar expertul CANCAN.ro s-a trezit cu fel si fel de persoane care il intrebau daca este fericit. “Ii zic “azi am fost, ieri nu prea, dar maine cred ca o sa fiu pentru ca plec la mare!” Ceea ce numesc oamenii “fericire” nu e o stare continua. Ce ar insemna sa fie Craciun in fiecare zi? Ar tanji toti dupa o zi normala. Desi oamenii ii acorda fericirii valente metaforice, ca si cum ar fi un mare mister al universului, ea nu e altceva decat niste felii de viata frumoasa servite de-a lungul timpului”, a spus Cezar Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare si Dezvoltare a Potentialului Uman din Romania. (Sursa foto culinar.ro, rewireme.com)(Alex Saulea)