Sarbatorile ar trebuie sa fie o ocazie de bucurie pentru intreaga familie, dar din pacate lipsa banilor sau un job prost platit ne face sa fim deprimati. Ca sa iesim din depresie un masterchef ne prezinta cateva retete extrem de ieftine.
Pentru multi romani a fost mereu o problema mare cand a venit vorba de sarbatori, deoarece au ajuns sa constientizeze ca nu au ce sa puna pe masa. “Va propun un meniu de paste delicios, ieftin si care o sa faca sa va simtiti bine si usori pentru ca va aveea multe calorii in minus fata de faimosul miel gatit in toate formele posibile, si ce credeti? Studiul de anul trecut a aratat ca doar o treime din romani si-au permis luxul de aveea carne de miel la masa de paste”, ne-a spus Anca Socoliuc, concurenta la cea mai tare emisiune culinara, MasterChef.
Cele mai ieftine alimente sunt cele congelate, iar studiile realizate de-a lungul anilor au aratat ca sunt si cele mai proaspete alimente. Spre exemplu pestele oceanic este congelat de viu pe vapor la cateva minute dupa ce a fost prins, legumele se congeleaza chiar in ziua recoltarii ceea ce le face sa-si pastereze nutrientii, singura problema cu carnea fiind decongelarea. “Atunci cand cumperi o carne congelata trebuie sa-ti asumul riscul ca va dura ceva timp pregatirea carnii. Atentie, nu trebuie sa fortam procesul de decongelare, carnea nu trebuie sa fie supusa nici unui soc termic atata timp cat nu este total decongelata pentru ca apar microbi ce ne pot imbolnavi”, a mai explicat Anca.
O masa pentru patru persoane cu 40 de lei
Va recomand sa alegeti ceva usor,cum ar fi pestele, iar reteta urmatoare puteti sa o faceti cu orice peste, iar specialistul CANCAN.ro ne ofera ca alternativa la miel, macroul. Nici un alt peste nu se compara cu macroul, carnea lui fiind de culoare rosie maronie, puternic aromata, frageda, foarte suculenta si plina de vitamine si minerale iar oasele fiind mari si nu foarte dese,se scot usor.
“Luati patru pesti (2,2 kg), dupa ce ii decongelam ii curatam bine in interior, dupa care ii impartim in doua fileuri si apoi fileul in cate doua parti. Fiecare bucata de peste, (sunt 12 bucati) o asezonam cu sare, piper, oregano. Pregatim cuptorul la 160 grade Celsius, in tava asezam bucatile de peste, care vor fi puse intr-o baie de ulei care o vom aromatiza cu morcov, pastarnac, rosii taiate rondele, ceapa taiata pestisor, piper boabe, foi de dafin si putin vin alb. Bucatile de peste trebuiesc sa fie putin acoperite de ulei. Se lasa la cuptor 45 min maximum”, a spus Anca. Cat ne costa acest preparat pentru patru persoane? Undeva la maximum 40 lei si putem servi cu orce garnitura vrem, la peste merge orice.
Pulpe de curcan cu cartofi cu rozmarin la cuptor
Alegem pulpe superioare de curcan, trei bucati cantaresc cam 1,5 kg, care ajung pentru patru persoane. Le spalam bine, le uscam cu un prosop pana se absoarbe toata apa, le ungem cu ulei, asezonam cu sare si piper, facem niste buzunare mici in care punem catei de usturoi sau usturoi verde, apoi presaram cu rozmarin, putem pune si uscat(fiind mai econom) si optional putem pune costita taiata subtire peste pulpe, care aromatizeaza pulpa si nici nu-i permite sa se usuce.
“Trebuie sa avem grija ca in timpul coacerii sa ungem mereu carnea cu uleiul din tava, dar cel mai recomandat ar fi separat sa avem unt topit cu sare piper si putin vin alb cu care vom hidrata pulpele de curcan in permanenta. Alegeti cartofii mai mici daca vreti sa-i lasati intregi sau mai mari taiati in doua, punem si pe ei ulei sare piper rozmarin, optional putem pune si unt. Incalzim cuptorul la 160 grade Celsius, punem pulpele de curcan primele, dupa ce sau gatit timp de 45 minute punem si cartofii. Mai lasam o vreme pana pana se fac si cartofii dupa care la sfarsit marim temperatura pentru a rumeni si pulpele si cartofii. Costul acestei fripturi este de 50 lei cu tot cu condimente cu tot cu garnitura„, a mai explicat Anca Socoliuc.
Pasca la desert
Pentru aluat vom ave anevoie de un cub drojdie, 600 gr faina alba tip 000, un pachet unt (200 gr) maxim 65 la suta grasime, cu cat untul e mai gras ingreuneaza afinarea aluatului, trei oua intregi, praf de sare, trei linguri de zahar. Untul trebuie inmuiat la abur sau il lasam un timp la temperatura camerei, drojdia inmuiata in apa calda o facem ca o pasta. Punem faina in trun bol, untul inmuiat, ouale, zaharul, paful de sare, iar la urma punem drojdia, amestecam cu mana, pana se va face un aluat fraged.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
Stii ce sa pregatesti de Paste sau cum sa alegi mielul perfect? Afla tot despre aceasta masa!
––––––––––––––––––––––––––––-
Lasam la dospit 30 minute. Facem o foaie subtire de jumatate de centimetru pentru ca acest aluat va creste si isi va mari volumul! Pentru compozitie vom avea nevoie de 1,2 kg branza grasa de vaci stoarsa bine de zer, zahar dupa gust, 200 gr stafide albe, in loc de amidon sau grisul care leaga compozitia am ales sa pun doua pungi de praf de budinca de vanilie, pentru ca dau aroma de vanilie si fac textura fina, coaja rasa de la o lamaie mai mare, optional se poate pune pune si coaja de la portocala, trei oua intregi si cinci galbenusuri. Toata compozitia se amesteca cu mana usor, nu folosim mixer in nici un caz. Asezam aluatul in tava si avem grija sa se intinda doi cm in sus pe peretele tavi. Usor rasturnam compozitia de branza, o nivelam cu o lingura si avem grija sa nu fie plina varf in tava, sa mai ramana doi cm distanta. Peste compozitie punem doua oua batute cu putin zahar ca sa fie frumos rumenita. Cuptorul la 150 grade timp de o ora, o ora si, dupa care in ultimile 10 minute dupa ce ne-am dat seama ca s-a copt marim gradele la 180 doar ca sa se rumeneasca.Va iesi o pasca mare de 10 portii, iar costul maximum va fi de 30 lei. (Alex Saulea)