ALTCEVA cu DAN CIOTOI! Cele mai frumoase melodii ale „prințișorului” muzicii de petrecere
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer

Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer

De: Cancan 17/09/2013 | 15:53
Adolescentii romani stau, in medie, sapte ore pe zi la TV sau computer

Adolescentii romani petrec, in medie, sapte ore pe zi uitandu-se la televizor, ascultand radio, navigand pe internet sau dedicandu-se jocurilor video, rezulta dintr-un studiu prezentat marti de Ministerul Tineretului si Sportului (MTS) si UNICEF.

Primul studiu „Situatia adolescentilor din Romania” mai arata ca acestia sunt preocupati de social media si isi incep viata sexuala in jurul varstei de 15 ani.

Potrivit studiului, instrumentele social media sunt utilizate mai mult de baieti (93 la suta vs. 88 la suta), de adolescentii din mediul urban (91 la suta vs. 77 la suta) si de cei in varsta de minimum 14 ani.

Din numarul total de adolescenti care au participat la studiu, 93,7 la suta frecventau scoala la momentul realizarii cercetarii (95 la suta fete fata de 92,3 la suta baieti), iar unu la suta dintre respondenti lucrau.

„Adolescentii petrec, in medie, sapte ore zilnic atat uitandu-se la televizor, cat si ascultand radio, navigand pe internet si dedicandu-se jocurilor video”, se arata in studiu Astfel, 96 la suta din adolescenti se uita zilnic la televizor, 50 la suta dintre ei petrec peste trei ore pentru aceasta activitate in loc sa socializeze, sa invete, sa se joace sau sa faca sport.

De asemenea, 88 la suta din adolescenti utilizeaza internetul, media fiind de 3,37 ore pe zi.

„Adolescentii utilizeaza retelele de socializare, doar 16 la suta din ei declarand contrariu. Peste 50 la suta din adolescentii care utilizeaza retelele de socializare o fac pentru a fi in contact cu alti prieteni, pentru a trimite mesaje, dar foarte putini utilizeaza social media pentru a afla mai multe despre riscurile consumului de alcool, droguri (unu la suta). Mai multe fete decat baieti utilizeaza retelele de socializare pentru a se informa si mai multi baieti pentru a socializa. Pentru adolescenti, informatiile gasite pe retelele de socializare nu sunt foarte fiabile”, rezulta din studiu.

Pe de alta parte, conform aceleiasi cercetari, 15 la suta dintre adolescenti au declarat ca si-au inceput viata sexuala (23 la suta dintre baieti si 11 la suta dintre fete, 20 la suta in urban vs. 14 la suta in rural).

In functie de categoria de varsta, un sfert din adolescentii de peste 14 ani si unu la suta sub 14 ani au declarat ca si-au inceput viata sexuala.

In medie, adolescentii si-au inceput viata sexuala la varsta de 15 ani si jumatate.

La momentul realizarii cercetarii, adolescentii activi sexual au avut, in medie, 2,3 parteneri, iar 68 la suta dintre ei, un partener stabil.

„Cand au fost intrebati cat de des au folosit prezervativul cu partenerul lor stabil in ultima luna, aproape jumatate (47 la suta) dintre adolescentii care si-au inceput viata sexuala au afirmat ca l-au folosit de fiecare data si majoritatea le-au folosit pentru a preveni o sarcina (63 la suta in comparatie cu 19 la suta au folosit prezervativul pentru a se proteja de boli cu transmitere sexuala). Aceste rezultate indica o nevoie crescuta pentru educatie pentru sanatate, cu focus pe boli cu transmitere sexuala”, spun initiatorii studiului.

Acestia au mai constatat ca, in general, adolescentii detin un nivel satisfacator de cunostinte in legatura cu HIV, dar proportiile destul de ridicate de „nu stiu/nu raspund”, cuprinse intre 24 la suta si 39 la suta, ridica unele semne de intrebare.

„Acestea denota un nivel ridicat de incertitudine in randul adolescentilor si atrage indoieli serioase legate de intelegerea in totalitate a cailor de transmitere a HIV. Riscurile produse de HIV sunt mai bine cunoscute de adolescentii de peste 14 ani si de cei care traiesc in mediul urban, dar putin stiut de adolescentii mai tineri si cei care traiesc in zona rurala”, se mai arata in studiu.

Nivelul de informare nu difera semnificativ in functie de gen, insa o mica diferenta a fost identificata intre adolescentii din mediul urban si rural.

Majoritatea adolescentilor apeleaza la parinti sau bunici cand au nevoie de ajutor si se mai bazeaza pe profesori, prieteni sau colegi, insa alte resurse de capital social din viata lor, precum vecinii, serviciile de urgenta si Telefonul copilului sunt neaccesate.

Initiatorii primului studiu privind situatia adolescentilor au mai constatat ca exista lacune in acoperirea cu servicii sociale, educationale si de sanatate, mai ales in zonele rurale si afectate de saracie.

In acest context, studiul arata ca ONG-urile au un potential pentru interventii eficiente, insa disponibilitatea lor la nivel local este redusa.

„Multe din serviciile sociale de proximitate sunt mai putin dezvoltate si ineficiente in comunitatile dezavantajate. Serviciile mentionate de respondenti ca fiind insuficiente sunt cele de consiliere a parintilor, centre de zi, programe after school, ateliere protejate pentru adolescentii vulnerabili, servicii de consiliere pentru adolescenti, centre multifunctionale de educatie non-formala si de petrecere a timpului liber, programe care tintesc educatia pentru sanatate si pregatirea pentru o viata independenta. Serviciile de proximitate pentru adolescentii consumatori de droguri, oferite de ONG-uri au fost cel mai des mentionate ca fiind insuficiente”, se mai arata in studiu.

Cercetarea cantitativa a fost realizata pe un esantion de fete si baieti din populatia totala, avand o marja maxima de eroare de +/ -3,9 la suta, la un nivel de incredere de 95 la suta.

Potrivit Institutului National de Statistica, in Romania sunt 2.012.709 de adolescenti de 10-18 ani, reprezentand 9,43 la suta din populatia totala a tarii.

R.N.

Banner

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista, la 63 de ani
Elena Cârstea, de nerecunoscut după ce a suferit un atac cerebral! Cum arată astăzi artista,...
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie,  de Revelion
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela Sandu sau Nicoleta Nucă
Vedetele din România au ieşit afară la zăpadă… dezbrăcate! Cum s-au pozat Diana Munteanu, Otniela...
Mihai Trăistariu are 8 cântări în noaptea de Revelion. Câți bani cere pentru 45 de minute? „Iese o sumă frumușică cât să mai plătesc ratele la bancă”  Ce tradiție respectă la cumpăna dintre ani
Mihai Trăistariu are 8 cântări în noaptea de Revelion. Câți bani cere pentru 45 de...
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului. Părinții au cedat când și-au văzut băiatul fără viață și s-au prăbușit pe asfalt, lângă trupul neînsuflețit al acestuia. Scene dramatice după tragedie
El este Cosmin, adolescentul de 17 ani care a murit călcat de autobuz în Valea...
Horoscop 2025 pentru români, cu Cristina Demetrescu: „Nu sunt zvonuri, va fi un an auster”. Cele mai norocoase zodii și lunile benefice
Horoscop 2025 pentru români, cu Cristina Demetrescu: „Nu sunt zvonuri, va fi un an auster”....
Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială
Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială
„Cine sunt eu”. Ce spune Cătălin Berenghi, bărbatul care a amenințat-o pe judecătoarea din dosarul lui Călin Georgescu
„Cine sunt eu”. Ce spune Cătălin Berenghi, bărbatul care a amenințat-o pe judecătoarea din dosarul...
Care este presiunea corectă în anvelope când temperatura scade sub 0 grade Celsius?
Care este presiunea corectă în anvelope când temperatura scade sub 0 grade Celsius?
Doliu în lumea medicală din România! Medicul Florentina Vlădăreanu, fost lider al Institutului Național de Hematologie Transfuzională s-a stins din viață
Doliu în lumea medicală din România! Medicul Florentina Vlădăreanu, fost lider al Institutului Național de...
"Nu avem liniște” Ce a apărut la mormântul Andreei Cuciuc, la 40 de zile de...
Culiță Sterp a vorbit despre motivul despărțirii de Carmen de la Sălciua și momentul în care și-a oferit o nouă șansă alături de Daniela. “Nu am fost nici eu ușă de biserică și am făcut greșeli.”
Culiță Sterp a vorbit despre motivul despărțirii de Carmen de la Sălciua și momentul în...
Aterizarea forțată a avionului care a decolat de la București spre Zurich s-a transformat într-o tragedie! Un însoțitor de zbor a murit, după ce a ajuns la spital în stare gravă. Ce a transmis compania aeriană?
Aterizarea forțată a avionului care a decolat de la București spre Zurich s-a transformat într-o...
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea prețurilor
Lista scumpirilor din 2025. Cu cât vor crește cheltuielile anuale ale unui cuplu, după majorarea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
Galaxy S25 va fi mai SCUMP decât te așteptai!
Galaxy S25 va fi mai SCUMP decât te așteptai!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
DE NERATAT: Fenomen astronomic RAR în noaptea de Revelion!
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără făceam tâmpenia asta la greu...”
A recunoscut! În ce loc neobișnuit a întreținut Oana Roman relații intime: ”Când eram tânără...
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Mesajul astrelor pentru zodii, 1 ianuarie 2025. Berbecul e ambițios. Capitol nou pentru Săgetător
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătăria ta. Atrage bacteriile ca un magnet, dar puțini știu acest lucru
Acesta este cel mai murdar obiect din bucătăria ta. Atrage bacteriile ca un magnet, dar...
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie de el
Bomba anului despre Călin Georgescu. S-a aflat planul lui Donald Trump în România: Are nevoie...
Anamaria Prodan, anunţ-şoc de Revelşion: Plâng mereu când mă gândesc la Reghecampf! Impresara a dat cărţile pe faţă
Anamaria Prodan, anunţ-şoc de Revelşion: Plâng mereu când mă gândesc la Reghecampf! Impresara a dat...
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
ITP 2025. Obligatoriu pentru românii care au mașini mai vechi de 12 ani
Rețetă de orez prăjit cu pui. Secretul pentru un gust autentic
Rețetă de orez prăjit cu pui. Secretul pentru un gust autentic
Cum petreceau românii Revelionul în comunism. Era singura noapte din an când nu se întrerupea electricitatea
Cum petreceau românii Revelionul în comunism. Era singura noapte din an când nu se întrerupea...
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia care este de o frumuseţe răpitoare
La 50 de ani, Loredana, soţia lui Andrei Nicolescu arată fabulos! Ce studii are femeia...
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece! Ilona și Ristei, show la superlativ
Revelionul cel neBUN 2025. Cei mai iubiți artiști au adus zece dueluri de nota zece!...
Filmulețul cu Andra și tatăl ei, viral pe TikTok: “Când vrei să faci un moment frumos dar nu te ascultă nici tata!”
Filmulețul cu Andra și tatăl ei, viral pe TikTok: “Când vrei să faci un moment...
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și obiceiuri în prima zi din an
Ce să nu faci niciodată pe 1 ianuarie dacă vrei să ai noroc. Tradiții și...
Temperatura la care să gătești peștele ca să iasă fraged și suculent. Greșeala pe care multe gospodine o fac atunci când îl prepară
Temperatura la care să gătești peștele ca să iasă fraged și suculent. Greșeala pe care...
De ce urăște Teo Trandafir sărbătorile de iarnă. Nu vrea să audă de petreceri: „Am stat în perfuzii 14 ore”
De ce urăște Teo Trandafir sărbătorile de iarnă. Nu vrea să audă de petreceri: „Am...
×