Noua pacienti, dintre care trei cu arsuri pe mai mult de jumatate din suprafata corpului, au fost adusi, duminica seara, de la Baia Mare la Bucuresti cu un avion militar, a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.
„Am adus noua pacienti, din care trei cu arsuri pe mai mult de 50 la suta din suprafata corporala, iar restul cu arsuri pe 20 -35 la suta din corp, dar care au afectate si mainile, ceea ce implica tratament la un centru de specialitate. Zborul (n.r. – de la Baia mare la Bucuresti) a decurs foarte bine. Trei ministere au lucrat impreuna extrem de bine, sincronizat, pentru aceste doua misiuni (n.r. cea de duminica dimineata si cea actuala), si anume Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Sanatatii, toate prin structurile din sistem. Cei de la Serviciul de Ambulanta din Maramures au facut o treaba chiar foarte buna. A avut loc un incident tragic, dar s-a reactionat la un nivel normal”, a spus Arafat.
Cinci dintre cei noua pacienti au fost adusi la Spitalul de Arsi, iar ceilalti patru la Spitalul Floreasca, la Sectia de Chirurgie Plastica si Reparatorie.
Raed Arafat a mai spus ca pentru cele doua misiuni au muncit si cei de la sol, in total fiind vorba despre 60 – 70 de persoane.
„La al doilea transport am adus si o fata care a fost ranita in prima explozie, in noaptea de sambata spre duminica, si care are arsuri la maini, motiv pentru care a fost luata decizia aducerii ei la Floreasca”, a afirmat Arafat.
Acesta a adaugat ca exista mai multe persoane in stare critica si ca nu se poate pronunta daca viata le este pusa in pericol, cei care pot face acest lucru fiind doar medicii de specialitate, de la Terapie Intensiva, dupa ce vor face evaluarea pacientilor.
„Cu exceptia barbatului de la Abrud, ranit intr-o alta explozie, si adus dimineata in primul transport, la Spitalul de Arsi, ceilalti pacienti nu au necesitat intubarea. Exista un singur caz la care suspicionam arsuri de cai respiratorii, dar nici in acest caz nu ma pot pronunta”, a afirmat Arafat, adaugand ca in cazul arsilor recuparea dureaza cateva luni, uneori chiar si cativa ani, intrucat presupune interventii multiple, seriate.
Viceprimarul municipiului Sighetu Marmatiei, Ovidiu Nemes, a declarat ca alimentarea cu gaz in cladirea unde s-a produs dezastrul