”Superluna” va fi vizibilă în această seară şi de pe teritoriul României, dacă cerul va fi senin. Legat de acest fenomen spectaculos au fost lansate fel şi fel de superstiţii, dar din punct de vedere ştiinţific sunt dovedite efectele pe care le are asupra Terrei şi a organismelor vii.
”Superluna” este cel mai spectaculos evenimentul de acest gen, pentru că fenomenul astronomic s-a mai repetat în ultimii ani, dar nu la amploarea atribuită evenimentului de diseară. Mai exact, Luna este în cel mai apropiat punct de Terra din ultimii 70 de ani, şi se mai aşteaptă o poziţie similară a astrelor abia în 2034.
Din punct de vedere astronomic, cînd e lună plină, Soarele, Terra şi Luna se aliniază în ordinea asta, în timp ce Luna se roteşte pe orbită în jurul Pămîntului. Orbita Lunii în jurul Terrei nu e perfect rotundă, e mai turtită. Cînd Luna este cel mai aproape de Pămînt, se cheamă că e “la perigeu”, cînd e cel mai departe, se numeşte “apogeu”. Diferenţa dintre ele este de vreo 48.000 km. În noaptea de luni spre marţi, Luna va fi cel mai aproape de Pământ din 1948. Iar data viitoare cînd Luna va fi la fel de apropiată o să fie pe 25 noiembrie 2034, adică peste 18 ani!
Trecând de partea ştiinţifică, de fenomenele lunare au fost legate în toate culturile o serie de superstiţii. Un manuscris antic babilonian arată că femeile sunt mult mai fertile în perioada lunii pline iar multe femei din ziua de astăzi cred că ciclul menstrual corespunde cu cel al lunii. Există o superstiţie cum că mai multe femei gravide întra în travaliu când luna este la apogeu, dar acest lucru nu a fost confirmat ştiinţific.
Cel mai comun mit despre superlună este acela că provoacă…nebunie. De la vechi poveşti cu vârcolaci până la relatări despre serii de crime comise la nebunie, sinucideri, ”lunaticii” sunt omniprezenţi în folclor. Au existat studii pentru dovedirea legăturii dintre luna plină şi comportamentul ieşit din comun, dar până acum nu s-a dovedit o legătură statistică între luna plină şi comportamentul nebunesc ori antisocial. Întrucât luna este o forţă astronomică atât de puternică care provoacă mareele şi le permite oamenilor să-şi organizeze viaţa după ciclurile lunare, superstiţiile despre luna plină sunt extrem de populare şi în ziua de azi. Unii oameni cred că există legături între luna plină şi atacul cerebral, ori între luna plină şi apariţia pisicilor negre. Mulţi cred într-o legătură între luna plină şi comportamentul straniu al oamenilor, datorită modului în care luna afectează pământul.
Mai mult, dacă e lună plină şi pe deasupra e şi vineri 13, apar o serie de superstiţii alarmiste. În timp ce luna este asociată cu nebunia, vineri 13 ghinionului. 13 este consdiderat un număr nefast în sine, din cauza religiilor şi a corespondenţelor numerologice. Chiar şi IIsus Hristos a avut 12 apostoli credincioşi, iar al 13-lea l-a vândut pe o pungă de arginţi! (Gabriel Niculescu)