Daniel Ghita a reusit o noua performanta istorica pentru sportul de contact din Romania si a ajuns in finala galei Glory de la Tokyo, la care au participat nume legendare ca Aerts, Schilt, sau Bonjasky.
Reporter: Daniel, toata lumea a observat inca de la cantarul oficial ca esti intr-o forma excelenta. Cat timp ai pregatit aceasta gala?
Daniel Ghita: Mi-am dorit foarte mult sa ma prezint cat mai bine la aceasta gala, mai ales ca aveam in fata cei mai tari luptatori din lume, nume ca Schilt, Aerts, Bonjasky. In aceste conditii, postura de principal contracandidat al lui Semmy Schilt ma onora. Aceasta gala organizata de Glory a fost categoric cea mai tare din istorie. 16 luptatori de top care si-au disputat suprematia in aceeasi seara. Timp de patru luni am stat in Olanda si am pregatit intens acest eveniment. Am avut si cateva mici accidentari la picioare in acest timp, dar important este ca m-am recuperat la timp
Rep: Pana la finala, Jhonata Diniz ti-a pus cele mai mari probleme. Cum ai simtit lupta din optimi?
D.G.: Am avut unele probleme inainte de meciul contra lui Diniz. Am mancat ceva ce nu mi-a priit si chiar am vomitat cu doar cateva minute inainte sa urc in ring. A fost un moment important, pe care ma bucur ca am reusit sa-l trec cu bine. Am avut apoi 40 de minute de pauza, timp in care m-am pus pe picioare si au urmat doua victorii prin KO.
Rep: In sferturi ai facut KO un sportiv foarte experimentat, pe Mourad Bouzidi, pe care il cunosti foarte bine.
D.G.: Da, pot spune ca suntem prieteni si chiar ne-am antrenat impreuna o perioada. Dar in ultimele luni ne-am vazut fiecare de drumul lui pentru pregatirea acestei gale.
Rep: In semifinale l-ai facut KO in doar cateva secunde pe Jamal Ben Saddik, omul care pana atunci ii eliminase pe Zimmerman si Bonjasky.
D.G.: Da, ma bucur foarte mult ca am reusit cel mai rapid KO al galei. Stiam ca trebuie sa ma feresc de loviturile lui Saddik, un luptator de peste doi metri si 130 de kilograme. In aceste conditii, fiecare lovitura a lui are foarte multa forta. In startul meciului am lovit pe contra cu piciorul, l-am prins foarte bine si astfel am reusit sa termin meciul in timp record.
Parerea generala a fost ca arbitrii s-au grabit sa il declare invingator pe Semmy Schilt in finala, desi tu mai puteai continua. Tie cum ti s-a parut?
Puteam continua acea lupta si sunt convins ca il puteam invinge pe Schilt. Stiu, nu este usor, Semmy este un colos, foarte greu de doborat, dar eram pregatit sa o fac. Lupta trebuia sa continue, mai ales ca mai era foarte putin pana la finalul reprizei si ma puteam reface complet. Eram in finala, oamenii asteptau sa vada o lupta decisa ori la puncte ori cu unul dintre luptatori la podea, fara sa se mai poata ridica. M-am pregatit atatea luni, ajunsesem in finala, iar acum am acest regret. Lovitura lui Semmy m-a lovit in garda, ma ridicasem si chiar i-am intins pumnii arbitrului ca pot contiua. Totusi, a urmat acea decizie ciudata pe care am contestat-o. Poate ca era prea mult ca un roman sa puna la zid atatea nume mari. Eu planuisem sa-l obosesc pe Semmy in primele runde si sa incerc o lovitura decisiva spre final. Regret ca nu am mai avut sansa.
Ce urmeaza pentru tine in 2013?
Acum am venit in Romania, pentru o scurta vacanta. In primul rand vreau sa le multumesc tuturor celor care m-au incurajat pe facebook si pe pagina mea oficiala. Sprijinul lor m-a facut sa ma simt campion. Lupt mereu cu gandul la ei si pentru a reprezenta cat mai bine tara mea. Vreau sa fiu un ambasador pentru sportul romanesc si sa port cu mandrie tricolorul in lumea intreaga. Ma voi intoarce la antrenamente in Olanda, iar de la 2013 astept cat mai multe victorii in circuitul Glory, in care se pregatesc cateva gale foarte tari. Pana la urma, aici sunt cei mai tari luptatori din lume.
Imi pare foarte rau pentru ca nu am castigat finala si pentru ca am mai multe proiecte pentru a face donatii la mai multe case de copii, iar cei 400.000 de dolari mi-ar fi dat sansa sa le ofer mai mult in aceasta perioada de sarbatori. Chiar si asa, le voi oferi in continuare sprijinul meu, din toate punctele de vedere
Gabriel Esanu