Ziua i-o dedica sotiei iar noaptea si-o petrece cu presupusa amanta… dupa ce ii umple frigiderul. La 66 de ani, filosoful Andrei Plesu pare ca joaca rol dublu in viata sentimentala.
Desi e casatorit de mai bine de 40 de ani si are doi copii, Plesu ii acorda mai multa atentie altei femei. Filosofia de viata a scriitorului Andrei Plesu pare sa nu aiba nicio legatura cu codul etic al familiei ci mai degraba se bazeaza pe versurile furtunoase cantate de Vali Vijelie.
Una e mama la copii, iar de mai multi ani… alta e pofta inimii. La cei 66 de ani ai sai, filosoful Plesu da semne ca joaca rol dublu in viata sentimentala si isi imparte timpul intre cea care ii este sotie de 42 de ani, Catrinel Plesu, si o presupusa amanta, colega de serviciu.
Vineri, in jurul pranzului, Andrei Plesu ajunge la domiciliul oficial. Zaboveste cateva minute in fata portii pe care iese intr-un final doamna Plesu. Schimba cateva vorbe care par sa-l indispuna pe filosof stramband din nas. Isi recupereaza borseta din masina apoi pornesc agale intr-o plimbare.
Cei 42 de ani de casnicie par sa mai fi racit din sentimente intrucat cei doi soti nu tradeaza niciun gest tandru. Sotii Plesu iau apoi pranzul intr-un restaurant. Intre ei totul pare la fel de roz ca vinul din paharul scriitorului, semn ca sotia inca se considera unica femeie din viata domnului Plesu.
Catrinel Plesu marturisea intr-un interviu ca, pe cand aveau doar 24 de ani, tanarul membru al partidului comunist a cerut-o de sotie intr-o carciuma mizerabila de pe langa facultatea de Drept. Gusturile filosofului par sa se mai fi schimbat intre timp atat la localuri… cat si la femei. Dupa pranzul copios, Andrei si sotia lui pornesc la pas spre masina in care se imbarca impreuna. La cateva strazi distanta, in zona Dorobanti, Catrinel isi ia ramas bun de la sotul aparent model. Ramas singur, Plesu isi vede de drum vorbind la telefon… cel mai probabil, cu cea de-a doua femeie din viata lui careia urmeaza sa-i dedice restul zilei.
Dupa un popas la birou, Andrei Plesu ajunge apoi, la ora fixa, in zona Victoriei. Pe acelasi loc in care era condusa in urma cu doua ore sotia, urca presupusa amanta, a carei varsta nu pare trecuta cu mult de 40 de ani. Prin traficul aglomerat cei doi schimba cateva cuvinte dar si priviri duioase. Dovada faptului ca nu se ascund de ochii lumii vine la supermarket, acolo unde isi fac cumparaturile ca-n familie. Tintesc mai intai raionul cu mezeluri unde se consulta asupra produselor. La fel schimba impresii si la raftul cu lactate. Daca pranzul l-a luat in compania sotiei, cina pare sa revina in grija presupusei amante.
Dupa ce a umplut traistele presupusei amante, generosul Plesu isi face pomana si cu o cersetoare, oferindu-i un leu. Incarca apoi cele trei sacose pline cu alimente in portbagaj sub atenta supraveghere a femeii. La domiciliul neoficial al filosofului, presupusa amanta descarca sarsanalele insa, galant, Plesu ia asupra lui toate greutatile. Dispar apoi in spatele usii pe care scriitorul intra de ani de zile.
Citeste si
Revista Ciao a publicat in urma cu trei ani un scenariu similar cu cel din zilele noastre. Andrei Plesu si presupusa amanta, la cumparaturi, in pragul Craciunului. Relatia lor pare sa fie inca de atunci serioasa intrucat filosoful intra seara in casa femeii imbracat intr-o tinuta si iesea a doua zi purtand alte haine. Dupa ce a petrecut Craciunul in caminul presupusei amante, a doua zi s-a intors la sotie. Alaturi de unul din cei doi fii, au plecat incarcati cu mai multe cadouri, ca-n familie, in vizite. Catrinel Plesu, pe langa functia de director al centrului national al cartii, este o intelectuala care a tradus literatura, filosofie si eseistica din germana si engleza. Singurul lucru pe care nu l-a tradus pare sa fie propriul sot care a emis o definitie cel putin bizara: “Nevasta este cel mai apropiat dusman”. Presupusa amanta, in schimb, este psiholog si scrie la aceleasi publicatii la care si Andrei Plesu isi semneaza articolele.
M.N.