Deşi, de-a lungul timpului, au fost destule probleme în învăţământul românesc post-decembrist, dar în ultimii ani acestea par să se fi accentuat.
Drept răspuns, aleşii din Parlament vin periodic cu tot mai multe soluţii, însă unele par desprinse din filmele absurde. Ultima propunere legislativă anunţată prevede ca elevii cu rezultate bune la învăţătură să primească la finalul anului şcolar nişte vouchere, pentru a le încuraja dragul de carte, în timp ce elevii cu rezultate proaste la învăţătură vor aduce bani de acasă, pentru a putea continua studiile.
Aceste vouchere vor putea fi folosite exclusiv în sistemul de educaţie. Atât şcolile de stat, cât şi cele private vor putea încasa contravaloarea în lei odată ce elevul se înscrie şi depune voucherul la şcoala respectivă. Valoarea unui voucher anual va fi calculată prin împărţirea bugetului Ministerului Educaţiei, după scăderea cheltuielilor birocratice, la numărul total de copii eligibili pentru vouchere. ”În acest fel vom motiva copiii să meargă la şcoală şi să se pregătească serios pentru viitor. Cei care nu au chef de muncă, pot să stea acasă. Cine rămâne repetent, deci nu are poftă să înveţe, va trebui să vină cu bani de acasă, dacă vrea o diplomă de absolvent de 8, 10 clase sau Bacalaureat. Nu e nimeni obligat să aibă studii. Poţi trăi dacă aşa alegi, şi fără să ştii să scrii sau să citeşti”, au spus cei care lucrează la actul normativ.
(Georgiana Laciu)