Hexi Pharma, firma lui Dan Condrea, a vândut ani buni apă chioară pe post de dezinfectanţi spitalelor din ţară, însă tupeul nu s-a oprit aici. Atunci când unităţile sanitare întârziau plata, Hexi Pharma se adresa judecătorilor pentru a-şi primi banii.
Scandalul Hexi Pharma a izbucnit în urmă cu două luni, atunci când autorităţile s-au autosesizat în urma dezvăluirilor din presă. Însă, ani la rând, firma condusă de Dan Condrea a făcut ce a vrut. În urma analizelor de laborator s-a stabilit că produsele livrate spitalelor erau diluate chiar şi de 10 ori, ceea ce înseamnă că dezinfectanţii nu aveau cum să acţioneze împotriva bacteriilor. În cazul substanţei cu care chirurgii se spală pe mâini înainte să intre în sala de operaţii, una dintre cele două substanţe active aproape nu există. Conform etichetei, produsul are 25% propanol. Analizele au găsit o concentraţie de doar 0,01%. Cu toate acestea, Dan Condrea şi oamenii săi nu au avut mustrări de conştinţă, chiar dacă ştiau ce livrează.
Cu toate că livra produse neconforme, Hexi Pharma reacţiona atunci când acestea nu erau plătite la timp. Culmea, societatea a apelat la justiţie pentru a primi bani. Astfel, în ultimii ani, firma a intentat mai multe procese unora dintre spitalele cărora le-a livrat ”dezinfectanţi”, aşa cum reiese de pe site-ul termene.ro. În cele mai multe cazuri, litigiul s-a stins după ce a unităţile spitaliceşti au plătit.
Marţi, Augustin Lazar, procurorul General al României, a anunţat că ancheta în dosarul Hexi Pharma avansează. Anchetatorii lucrează la stabilirea unui nou prejudiciu, mult mai mare faţă de cel estimat iniţial, respectiv de 28 de milioane de lei. Acesta a mai declarat că în cazul lui Dan Condrea există suspiciunea că ar fi sinucidere. „Nu e vorba de niciun omor, există o suspiciune că, într-adevăr, ar fi o sinucidere, însă urmează a se clarifica după administrarea probaţiunii — după circumstanţele în care s-au întâmplat lucrurile, modul în care a circulat persoana respectivă pe şosea, de mai multe ori, în zona aceea„, a spus el.