Cutremurul din weekend a creat panica printre romani. Cu toate acestea, va vine sa credeti sau nu, sunt si persoane care si-au frecat mainile de… bucurie. Mai multi afaceristi au profitat de valul de isterie ca sa inregistreze profituri mari.
Teama ca oricand ar putea urma o replica mai mare a cutremurului din noaptea de sambata spre duminica i-a determinat pe multi romani sa-si ia masuri de siguranta. Afacerile cu sisteme de avertizare seismica au cunoscut astfel o explozie in ultimele 72 de ore. Printre cele mai cautate cuvinte pe internet s-au aflat “aparate avertizare cutremur”.
La o prima cautare, oricine gaseste zeci de oferte. Institutul Roman de Seismologie Aplicata detine brevetul pentru o inventie care, sustin autorii ei, te anunta cand se produce un cutremur in zona Vrancea. Aplicatia “Alerta cutremur Vrancea” poate fi descarcata pe telefon si presupune plata unui abonament lunar de 9,99 euro sau anual de 99,99 euro.
In schimbul acestor abonamente, utilizatorii primesc avertizari pe telefon ca in urmatoarele 25-30 de secunde (depinde de orasul in care se gasesc) ar urma sa aiba loc un cutremur peste 4,5 grade pe scara Richter.
O alta companie pune la dispozitie un echipament digital care avertizeaza inainte cu 30-60 de secunde producerea oricarui seism cu o magnitudine de peste 5,3 grade pe scara Richter. Intregul dispozitiv costa in jur de 1250 de lei plus TVA si poate fi montat in fiecare apartament. Firma care l-a scos pe piata anunta pe site-ul ei ca “Au mai ramas 389 de bucati” si ca dispozitivele pot fi platite si in rate.
Directorul tehnic al companiei, Adrian Aelenei, care este si seismolog, a declarat pentru Cancan.ro ca „In general, aceste aparate sunt achizitionate de catre persoane in varsta, trecute de 50-60 de ani. Exista sute, poate mii de cereri, iar dispozitivul a cunoscut si ajustari functionale pentru inchiderea gazelor sau a vanelor de apa in momentul detectarii unei unde seismice. Au fost cazuri cand acest aparat a alertat utilizatorul chiar si cu un minut inainte de producerea cutremurului„.
Si Institutul National pentru Fizica Pamantului propune un “sistem rapid de alarmare seismica pentru instalatii periculoase”. Acesta a fost conceput de specialisti romani si germani si are ca scop avertizarea instalatiilor civile si industriale care pot deveni periculoase in cazul unui cutremur si care se blocheaza automat cand simt valul seismic.
Exista insa si alte sisteme disponibile pe piata. Acestea constau in avertizarea printr-un sms primit pe telefonul mobil. Asadar, cu 20-25 de secunde inainte de un cutremur, fiecare abonat la unul dintre aceste servicii primeste un mesaj in care este pus in garda. Pretul abonamentelor difera de la 20 pana la 60 de lei pe luna. Patronul unei firme care pune la dispozitie aceste servicii ne-a spus ca „De duminica pana acum am facut vanzari record. Ne-a sunat o multime de oameni. Nu facem fata cererilor! La noi, abonamentul este de 37 de lei si garantam ca avertizam clientii cu cel putin 25 de secunde inainte la orice cutremur de peste 5,5 grade pe scara Richter„.
Gheorghe Marmureanu, directorul general al Institutului de Fizica a Pamantului, este de parere ca un sistem de avertizare seismica nu are cum sa fie altfel decat util. “Daca ar fi existat un asemenea sistem si in 4 martie (n.r. – 1997), probabil foarte multe vieti ar fi fost salvate”, considera Marmureanu. In conditiile in care inclusiv vocea cea mai autorizata in domeniu se declara pentru achizitionarea unui asemenea sistem este explicabil de ce romanii se inghesuie sa-si cumpere aparate care sa-i puna la adapost.
Adrian Nicolae