Cancan de odinioara isi propune astazi o incursiune in bucatariile Bucurestiului de alta data, pe timpul cand nu existau supermarket-uri, iart bucatele sfaraiau pe "masina de gatit".
De Paste, acum 100 de ani toate gospodinele munceau de zor, iar mirosul carnii de miel pe tigaia incinsa invada fiecare coltisor al mahalalelor.
Intr-o vreme cand barbatii isi permiteau sa isi tina sotiile acasa, gospodinele se dadeau peste cap sa isi tina barbatii multumiti.
„Atat sanatatea cat si soarta economica a unei familii atarna de cunostintele artei culinare ale gospodinei, caci pentru a cultiva spiritul – nazuinţa cea mai superioara a omului – trebuie inainte de toate sa stii sa hranesti trupul.”, se arata in prefata cartii „Buna menagera” scrisa in 1914 de Ecaterina Colonel Steriad, absolventa Institutului Damen-Stift din Viena (o scoala religioasa de prestigiu care invata femeile bunele maniere si tainele bucatariei).
______________________________
CITESTE SI:
CANCAN DE ODINIOARA. Ce se vindea la mica publicitate in urma cu 111 ani!
Povestea “Sfantului descult” care a fost intemnitat pentru ora de religie! La ce torturi l-au supus comunistii pe „Zanatecul” Nil
______________________________
„Familia este temelia societatii, un bun menagiu (menaj – n.r) recomanda o buna familie”, este motoul autoarei, care in aproape 400 de pagini le invata pe gospodine diverse retete, din care amintim azi pe cale traditionale pe masa de Paste.
Livius Ionescu