Afaceristul roman care se scalda in aproape doua miliarde de euro, bani castigati din afaceri cu minerit de prin toata lumea, ajunge usor-usor pe o lista rusinoasa din cauza unor “tunuri” care ies la iveala.
Frank Timis a ajuns recent in atentia publica din Africa, in urma unei anchete prin care s-a stabilit ca a exagerat proportiile descoperirii, pentru ca societatea sa, African Petroleum, sa profite de cresterea actiunilor la bursa.
Nu este prima data cand nababul roman e acuzat ca minte pentru a-si spori afacerile. In 2009, in timp ce se afla la conducerea Regal Petroleum, companie listata la Bursa din Marea Britanie, a fost amendat cu aproape un million de dolari de catre autoritati pentru declaratii derutante cu privire la rezervele de petrol.
Hulit de americani!
Nici americanii nu-l simpatizeaza prea mult pe Timis. Diplomatii de-acolo il catalogheaza ca pe “un roman stabilit in Marea Britanie, condamnat in Australia pentru posesie de heroina si intentia de a vinde”.
A sapat numai dupa afaceri cu aur
In afara de averea sa, miliardarul roman stabilit in Marea Britanie a ajuns cunoscut in Romania si pentru ca detinea practic jumatate din statul african Sierra Leone, prin companiile sale de minerit si pentru ca a fondat compania Gabriel Resources, care se lupta sa inceapa exploatarea aurului de la Rosia Montana.
Fapt ce a atras imediat mai multe speculatii si acuzatii, de asemenea, la adresa lui. Mai exact, un consilier al presedintelului din Sierra Leone le-a comunicat americanilor ca activitatile firmei lui Frank Timis sunt “desigur, speculatii” si ca “nu are nici un fel de experienta in preluarea unei mine si ducerea ei la productie maxima”.
Frank Timis „rimeaza” cu afacerea RAFO
Tot prin “jocurile” lui incrucisate, a reusit sa-si umfle averea, in 2004, cu 77 de milioane de dolari, dupa ce si-a vandut pachetul lui de actiuni pe care le avea la o firma de minerit din Grecia.
Controversatul om de afaceri, a carui nume a fost legat si de vanzarea RAFO, a incercat sa-si spele pacatele si a construit doua manastiri in Romania, una in Malaia, si alta in Obarsia Lotrului.
(M.A)