Unul dintre comisarii DGA, Cătălin Ţibulcă, a ajuns să abuzeze de funcţia sa pentru a-l hărţui pe un poliţist ieşean, doar pentru că acesta a "îndrăznit" să-l oprească în trafic pe fiul său, Radu Ţibulcă şi să aplice Legea, potrivit bzi.ro
UPDATE: ,,Mă bucur de ultimele zile de libertate (râde). Acum mi-a dat tata milionul de euro (de când a apărut în ziar nu mai putea sa îl ţină ascuns). Sper să mă vizitaţi la puşcărie, să îmi aduceţi şi pastilele (ca şi acolo se face sex) şi sa nu îl uitaţi pe prietenul vostru. Eu voi fi acolo în numele dreptăţii, pentru ca am hărţuit un biet poliţist care în loc sa facă patrule prin Copou, unde a murit o adolescentă sugrumată fiind, s-a gândit sa se joace de-a rutiera pentru că aşa îl rugaseră băieţii buni cărora tata le-a stat în cale când doreau sa tragă adevăratele tunuri”, a scris Radu Ţibulcă pe contul său de Facebook.
Poliţistul se numeşte Marius Cojan şi lucrează la Secţia a II-a de Poliţie, iar pe data de 20 martie 2015 l-a oprit în trafic, în Copou, pe Radu ŢibulcĂ, care conducea autoturismul marca Fiat cu numărul de înmatriculare IS-50-CRI. Poliţistul i-a cerut documentele, iar Radu Ţibulcă a spus că nu are asupra sa certificatul de înmatriculare.
De asemenea, poliţistul a constatat că Radu Ţibulcă i-a prezentat o poliţă RCA expirată, un far al maşinii nu se aprindea, iar şoferul nu avea semnele de începător, deşi era cazul să le poarte. La momentul respectiv, Radu Ţibulcă avea 19 ani. Poliţistul Marius Cojan a verificat în sistem şi a constatat că maşina avea poliţa RCA, dar că Radu Ţibulcă nu avea asupra sa poliţa valabilă, ci doar una expirată. În consecinţă, politistul l-a amendat pe Radu Ţibulcă cu 6 puncte penalizare şi 420 lei amendă, pentru că nu avea asupra sa certificatul de înmatriculare. Pentru că nu avea semn de începător, iar un far al maşinii nu se aprindea, Radu Ţibulcă a primit avertisment.
„Ţi-l dau pe tata la telefon. E comisar la DGA„
Încă din momentul în care a fost oprit şi a aflat de la agentul de Poliţie că va suporta rigorile Legii, Radu Ţibulcă a încercat să se folosească de tatăl său pentru a scăpa cu basma curată. Pentru a-i spune poliţistului că tatăl său este comisarul Cătălin Ţibulcă de la DGA Iaşi, Radu s-a folosit de un tertip. I-a spus acestuia că documentele care îi lipsesc se află la tatăl său, care este comisar la DGA.
„După aceea l-a sunat pe tatăl său şi i-a povestit la telefon că l-am oprit în trafic. Am dedus că vorbea cu tatăl său din discuţie. După aceea, mi-a spus că tatal său vrea să vorbească cu mine şi mi-a întins aparatul telefonic. Eu i-am spus că nu am ce vorbi cu tatăl său şi nu am vorbit şi în cele din urmă i-am înmânat procesul verbal. La sfârsit, l-am intrebat de ce a vrut să mi-l dea pe taică-su la telefon şi dacă a crezut că astfel poate scăpa de sancţiune. A răspuns dând din cap„, a povestit Marius Cojan.
La numai câteva zile, Marius Cojan s-a trezit cu un soi de plângere depusă la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului, chiar de comisarul DGA, Cătălin Ţibulcă, care a început acţiunile de hărţuire cu un tupeu atât de mare, încât nu a ezitat să-l insulte pe agentul de poliţie de la Secţia a II-a.
În reclamaţia sa, Ţibulcă nu a ezitat să insereze faptul că este comisar la DGA Iaşi şi asta ca să se ştie cu cine au de-a face, „cu Ţibulcă de la DGA, spaima poliţiştilor”. În plângerea sa, Ţibulcă îl acuză pe agentul de Poliţie de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals ş.a.m.d.
Comisarul DGA a admis că fiul său a încălcat legea şi tot l-a hărţuit pe poliţist
În cele din urmă s-a constatat că plangerea lui Ţibulcă este nejustificată şi că poliţistul şi-a făcut datoria. Radu Ţibulcă a contestat în justiţie procesul verbal de contravenţie.
Astfel, Radu Ţibulcă a contestat sancţiunea, pe motiv că este nedreaptă şi nu a săvârşit contravenţiile descrise în procesul verbal, iar Ţibulcă a scris în reclamaţia depusă la IPJ că certificatul de înmatriculare al maşinii şi asigurarea erau asupra sa în momentul în care agentul l-a oprit pe fiul său.
Chemat de 12 ori la IPJ
Au mers mai departe cu hărţuirea poliţistului, au depus şi o plângere penală la Parchet. Dar Unii dintre cei implicaţi în aceste cercetări au fost colegi cu Ţibulcă şi au întins verificările pe parcursul unui an. In toata aceasta perioada, l-au chemat la IPJ pe Cojan de vreo 12 ori, de fiecare data din motive puerile. Uneori il chemau doar sa mai aduca o hartie fara insemnatate.
Plângere penală împotriva lui Ţibulcă. Dosar plimbat între secţiile de poliţie
Marius Cojan a depus la rândul său la Parchetul de pe langa Judecătoria Iaşi, plângere împotriva lui Radu Ţibulcă, pentru săvârşirea infracţiunii de inducere în eroare a organelor judiciare, faptă care se poate pedepsi cu închisoare.
„Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legatură cu savârsirea unei asemenea fapte de către o anumita persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă„, se arată în articolul 268 din noul Cod Penal.