In ultimii ani, din cauze economice sau alte motive, foarte multe firme trec la concedierea angajatilor, fie individual, fie colectiv. Nici societatile de stat nu sunt ocolite de disponibilizari. CANCAN.ro te invata cum sa te aperi in aceste cazuri.
Codul Muncii ocroteste angajaţii în cazul concedierilor abuzive, iar avocatul CANCAN.ro va invata ce este de facut in aceasta situatie.
Astfel, potrivit Codului Muncii, concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca al angajatului din initiativa angajatorului. In linii mari, concedierea se poate face din motive care tin de persoana salariatului, imputabile acestuia, sau din cu totul alte situatii in care nu exista o culpa a angajatului.
Situatii clare de concedieri ilegale
Exista situatii clare, prevazute in lege, care interzic expres concedierea:
-pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani;
-pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, cu afectiuni foarte grave, pana la implinirea varstei de 18 ani;
-pe durata efectuarii concediului de odihna;
-pe durata concediului de maternitate;
-pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
-in timpul concediului medical, incapacitate temporara de munca stabilita prin certificat medical conform legii;
-pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei;
In toate situatiile angajatorul trebuie sa emita un preaviz de concediere, cu termen de 20 de zile lucratoare, timp in care angajatul este obligat sa vina la serviciu.
In situatia in care apreciati ca angajatorul v-a nedreptatit prin concediere si a incalcat conditiile de mai sus, salariatul se poate adresa instantei de judecata. „Contestatia la concediere se depune la tribunalul in raza caruia are domiciliul angajatul, iar hotararea acestuia are o singura cale de atac, la instanta superioara” a explicat avocatul CANCAN.ro, Sabina Hincean. „Este recomandabil sa apelati la un avocat specializat in dreptul muncii, dar nu este obligatoriu. Pe langa contestatie, se depun la dosar copii dupa documente, contractul de munca, decizia de concediere, orice alte inscrisuri care pot proba caracrterul ilegal al concedierii, extrase din prevederile legislative aplicabile. Se indica si martorii care au cunostinta despre presupusele abuzuri ale angajatorului. Daca instanta considera plangerea intemeiata va anula decizia de concediere, iar apoi, in functie de solicitarea salariatului, va dispune reincadrarea pe postul detinut anterior si plata unor compensatii” a explicat avocatul.
Putini dintre salariatii care castiga procesele cu angajatorii aleg sa se intoarca la fostul loc de munca, datorita tensiunilor evidente cu patronatul. Cei mai multi se multumesc cu despagubirile banesti care, in functie de salariul avut si celelalte drepturi de care beneficia angajatul, pot fi importante. „Instanta va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, in perioada de la concediere pana la terminarea procesului. Sentinta se poate ataca la instanta superioara, dar dupa ramanerea definitiva a acesteia, daca angajatorul refuza sa se supuna, se trece la executarea silita, cu ajutorul unui executor judecatoresc” a declarat avocatul Sabina Hincean.
Concedierea din culpa angajatului
O situatie de concediere care trebuie dovedita solid de angajator este cea care tine de persoana angajatului. Cazurile clare privesc incalcarea regulilor de disciplina in munca, necorespunderea profesionala, arestarea preventiva pentru mai mult de 30 de zile precum si inaptitudinea fizica sau psihica. In aceasta ultima situatie angajatorul trebuie sa ofere o compensatie baneasca stabilita prin contractul colectiv de munca, sau prin cel individual, in cazul in care contine o astfel de prevedere. Nu se ofera salarii compensatorii in situatia concedierilor pe motive imputabile angajatului. De la sesizarea situatiei sau a cauzei care a determinat concedierea, angajatorul are obligatia legala de a emite decizia de incetare a contractului de munca in termen de 30 de zile.
Potrivit Codului Muncii, concedierea disciplinara nu poate fi dispusa decat dupa aplicarea altor masuri si sanctiuni, mai blande, gradual. Lipsa acestora sau nerespectarea procedurii duce la castigarea litigiului cu angajatorul in instanta, considera avocatul CANCAN.ro. Astfel, daca este vorba de o abatere grava a disciplinei societatii, sau un act repetat, se impune efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile. Mai mult, salariatul trebuie evaluat din punct de vedere al competentelor profesionale, dupa procedura din regulamentul intern al societatii sau, daca exista, cea prevazuta in contractul colectiv de munca.
Nu in ultimul rand, decizia de concediere trebuie sa contina si elemente de forma, obligatorii. „Sub sanctiunea nulitatii absolute, adica a anularii acesteia de catre instanta de judecata, decizia trebuie motivata in drept, cu articolele din Codul Muncii si celelalte dispozitii legale aplicabile, dar si in fapt, cu o descriere amanuntita a motivatiei si actiunilor angajatului. Daca nu este intocmita corect, salariatul are sanse de castig in instanta” a mai precizat avocata Hincean.
Concedierea pentru motive neimputabile salariatului
Aceasta este, de altfel, si cea mai raspandita modalitatea de incetare a contractelor de munca din initiativa angajatorului, si care, statistic vorbind, are si sansele cele mai reduse de castig in instanta din partea salariatului. Avocatii considera ca acest fapt depinde, in aceasta situatie, de modalitatea prin care angajatorul dovedeste ca masura concedierii a fost dispusa din ratiuni clare, precum cele economice.
Astfel, angajatorul va inchide contractele de munca dupa desfiintarea postului respectiv, prin reorganizarea activitatii societatii, noi concepte de management. „Este vorba de ratiuni de business si ce tin efectiv de activitatea economica, dar desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva iar cauza, reala si serioasa” a mai explicat avocatul CANCAN.ro.
Pe langa preavizul prevazut de Codul Muncii, de 20 de zile lucratoare, care poate fi si mai mare daca este stabilit prin contractul individual sau cel colectiv de munca, legea stabileste si masuri active de combatere a somajului, precum notificarea inspectoratului teritorial de munca, consiliere pentru gasirea altui post, asigurarea de suport printr-o agentie de recrutare, etc. In practica, situatiile de acest gen sunt insa destul de rare.
Exista si o alta situatie specifica de concediere colectiva, cea care se aplica in cazul intrarii firmei in insolventa sau in faliment. In aceasta situatie, multe din etapele prevazute la concedierea colectiva sunt eliminate de lege. Angajatii afectati sunt in preaviz de 15 zile lucratoare, cu obligatia firmei de a le plati salariile. Daca nu exista lichiditati in firma, cel putin teoretic, salariatii trebuie sa fie primii despagubiti dupa declansarea procedurilor de faliment, la tribunal.
CITESTE SI:
Te consideri furat la intretinere? Avocatul Cancan.ro te invata ce e de facut!
(M.N.)