In fiecare zi de marti, curtea Bisericii Sfantul Anton din Capitala e plina ochi de credinciosi. Cei care s-au rugat timp de noua marti la rand la icoana facatoare de minuni din lacasul de cult spun ca li s-au indeplinit dorintele.
De dimineata pana seara, in zilele de marti, in curtea bisericii Sfantul Anton, din zona Unirii, abia daca poti arunca un ac. Deopotriva tineri si varstnici vin aici sa se roage pentru sanatate, pentru liniste in familie, spor in casa, reusite la scoala sau la locul de munca, copii si intalnirea jumatatii. Daca vei merge de mai multe ori, vei intalni aproape aceiasi oameni. Asta pentru ca se spune ca e bine sa vii la slujba, sa te rogi si sa dai acatiste la Biserica Sfantul Anton timp de noua marti la rand.
Parintele Zaharia, care slujeste la biserica, ne-a spus ca in cea de-a zecea marti se aduc drept multumire produse alimentare (faina, ulei etc.), care sunt sfintite. O parte se iau acasa, iar alta parte se lasa acolo, ajungand la oamenii saraci. De asemenea, se aduce o paine, care se imparte la noua persoane. Dupa cele noua marti, dorinta pe care si-a pus-o enoriasul se implineste. Oamenii vorbesc ca datorita rugaciunilor pe care le-au facut la icoana de la Sfantul Anton viata lor li s-a schimbat.
Si-au rezolvat problemele de tot felul pe care le aveau si au gasit linistea sufleteasca pe care o cautau. Sunt enoriasi care obisnuiesc sa vina la Sfantul Anton de ani de zile. Credinciosii povestesc ca dupa ce s-au rugat la icoana de la biserica Sfantul Anton li s-au indeplinit si cele mai arzatoare dorinte. Acatisele si rugaciunile ii ajuta, insa, si pe cei care, din diverse motive, nu reusesc sa vina la biserica in fiecare zi de marti, dar o fac macar o data. “Aveam un examen greu de dat la facultate. Nu am fost noua marti la rand, ci doar una singura, dar am reusit sa-l iau cu nota mare”, ne-a spus o studenta. Si vedetele se roaga la Biserica Sfantul Anton. Simona Trasca vine des aici ca sa se reculeaga.
Icoana a fost gasita intacta dupa un incendiu
Biserica Sfantul Anton este cel mai vechi lacas de cult, construit în Capitala de domnitorul Mircea Ciobanul, in jurul anului 1559. De altfel, in biserica se pastreaza mormantul lui Mircea Ciobanul. In anul 1847, un incendiu a afectat serios constructia din lemn, care servea drept capela pentru Curtea Domneasca.
Cam in aceeasi perioada, o bisericuta cu hramul Sfantul Antonie, din vecinatate, unde se rugau detinutii, a ars din temelii intr-un incendiu. Dintre ruine a fost salvata, intr-o zi de marti, o icoana a Sfantului Antonie. Icoana a fost dusa la biserica situata langa Curtea Veche care, pe atunci, se numea Buna Vestire.
La inceput, in biserica avea loc “ungerea cu mir” a noilor domnitori. Astazi, langa biserica se mai pastreaza ruinele din fostul palat domnesc folosit pana la domnitorul Constantin Brancoveanu. Acum, la icoana Sfantului Antonie, facatoare de minuni, se roaga mii de enoriasi. (C.V.)
CITESTE SI:
Icoana facatoare de minuni din Mexic, expusa la Satu Mare si Timisoara