BAC 2014 - Vei da BAC-ul, dar nu esti sigur pe tine si simti nevoia sa ceri ajutor divin? Credinciosii spun ca elevii si studentii care se roaga la Biserica Sf. Nicolae Selari, din Centrul Vechi, au noroc la examene.
BAC 2014 – Tremuri la gandul ca a mai ramas doar o luna pana la BAC si ti-e teama ca emotiile te vor coplesi sau nu te simti suficient de bine pregatit? Increderea in puterea divina iti poate ridica moralul mai mult decat o poate face oricine altcineva. Credinciosii spun ca cei care au de dat examene si vin sa se roage la o biserica din Centrul Vechi le trec cu bine. Este vorba despre Biserica Sf. Nicolae Selari, de pe strada Blanari. Ca sa vi se implineasca dorinta de a lua examenul, trebuie sa va rugati aici timp de noua zile (luni, miercuri si vineri). La biserica, se vand pachete cu cate 34 de lumanari, care trebuie aprinse la lacasul de cult.
“33 de lumanari se pun in crucile care sunt pe tavita, iar cu a 34-a se aprind. In timp ce lumanerile ard, se spune in gand o rugaciune, care se afla pe perete, deasupra tavitei pentru lumanari”, ne-a spus o credincioasa.
Dupa rugaciunile facute in cele noua zile, la biserica se aduc alimente (faina si ulei), care se folosesc pentru prescuri si trebuie sa dati acatist la preot. La Biserica Sf. Nicolae Selari, oamenii vin sa se roage pentru probleme de tot felul. Multi dintre ei sunt tineri, care au de dat examene importante in viata lor, inclusiv absolventii clasei a XII a, care au de trecut BAC-ul. “Sunt multi elevi care trec pe aici sa se roage ca Dumnezeu sa-i ajute la examene, iar rugaciunile le sunt ascultate”, ne-a spus aceeasi femeie.
A fost recladita in anul 1867
Biserica Sfantul Nicolae Selari dateaza din a doua jumatate a secolului al XVII-lea. Denumirea bisericii se trage de la hramul acesteia, Sfantul Mare Ierarh si facator de minuni Nicolae de la Mira Lichiei, la care se adauga, spre a se deosebi de alte biserici cu acelasi hram, determinativul ”din Ulita Selarilor ” sau mai simplu ” din Selari”. Ulita Selarilor a fost imprumutata de la importanta artera comerciala a vremii aflata in imediata vecinatate, locul in care isi aveau atelierele si pravaliiile curelarii si mesterii selari.
Biserica in forma intalnita astazi a fost recladita a treia oara in anul 1867. Nu se poate preciza cu exactitate unde a fost temelia vechii biserici, totusi se presupune ca ar fi pe undeva prin apropiere. Principalii ctitori ai Bisericii Sfantul Nicolae Selari sunt paharnicul Serban Cantacuzino, ajutat de jupan Apostol Lazar si Iorga starostele. (C.V.)
CITESTE SI:
Biserica la care e bine sa te rogi noua marti la rand ca sa ti se implineasca dorintele!