Jaful de zeci de milioane de euro prin care sapte tablouri unicat au disparut din muzeul din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie a socat lumea intreaga. Hotii au actionat calculat, scurt si eficient. Furtul a durat sub doua minute!
La crapatul diminetii, in jurul orei 3:00, alarma avea sa porneasca, iar firma angajata pentru securitatea muzeului primea alerta – cineva a intrat prin efractie in muzeu.
Trei oameni au fortat iesirea de urgenta de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, s-au indreptat cu viteza inspre cele sapte opere – tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain si Claude Monet – le-au luat cu grija de pe pereti si in timp de mai putin de doua minute (circa un minut si 30 de secunde) au disparut.
Impactul jafului a fost extrem de puternic, numai asigurarea ridicandu-se la un prejudiciu de circa 18 milioane de euro. Galeria de arta a fost un cadou temporar al fundatiei Triton, cea care a adus peste 100 de tablouri la muzeul din Rotterdam pentru a sarbatori cei 20 de ani de existenta a institutiei.
Din nefericire pentru directorul muzeului, avea sa fie cea mai grea zi anivarsara, o gaura consistenta in buzunarul institutiei.
La acea vreme, un mare specialist in furturi de piese de arta si fost detectiv din cadrul Scotland Yard, pensionat in prezent, Charles Hill, spunea ca lovitura a fost cel mai probabil meticulos planificata si executata cu mare pricepere, faptuitorii fiind cel mai probabil super profesionisti.
„Spargerea a fost cu atentie gandita, inteligent construita si rapid executata, asta sugereaza ca a fost facuta de profesionisti”, a declarat Charles Hill, detectiv perticular in prezent, citat de New York Times.
Charles Hill a fost cel care, intr-o actiune sub acoperire, a reusit sa recupereze opera “Tipatul” de Eduard Munch, dupa ce fuses furata in 1994 din Oslo.
Profesionist sau nu, cert este ca hotii care au stat la baza acestui furt au avut o tactica atat de buna incat, cand la muzeu au ajuns echipajele olandeze de politie, acestia erau de peste 3 minute disparuti de la fata locului.
Interesant este ca, desi initial s-a crezut in presa internationala ca ar fi vorba despre niste hoti dintr-o retea irlandeza profesionista specializata in furturi de opere celebre de arta, astazi, trei suspecti romani se afla in arest preventiv.
(Ionut Ungureanu)