Trei tineri au pornit în aventura vieţii lor cu o bătrână Dacie, din România până în Anglia. Maşina a fost atent verificartă înainte de cursă şi a ajuns fără probleme la destinaţie. Culmea, au reuşit să meargă şi pe autostrăzile de afară cu o viteză...decentă!
Bogdan Tincu şi Ovidiu Pop sunt doi prieteni, IT-işti de meseri,e din Satu Mare, iar împreună cu Claudiu Belbe, bucătar în Austria, au format echipa care s-a pornit în această toamnă într-o aventură nebună. Au parcurs 2.400 km şi au ajuns la destinaţie fără defecţiuni. Să traverseze Europa, din Satu Marepână la Londra, cu Dacia, ocolind pe cât posibil autostrăzile. Scopul lor cel mai important a fost să aibă parte de o experienţă unică, dar în acelaşi timp să pună în valoare Dacia 1310. „Am vrut să facem ceva diferit, puţin spirit de aventură şi o experinţă unică. Am zis să nu mergem cu avionul, nu cu o maşină performantă, să mergem cu maşina noastră, cu o maşină istorie, şi Dacia e cea mai cu istorie. Din 3 septembrie am început să ne pregătim de plecare. Am căutat şi am cumpărat Dacia şi două săptămâni am pregătit-o. I-am schimbat filtre, ulei, roţi,am vopsit-o, sistemul audio l-am schimbat”, a povestit Bogdan Tincu, iniţiatorul călătoriei, pentru Adevărul.
Costul total s-a ridicat la peste 3.000 de euro pentru a face maşina capabilă de acest drum. Doar 700 de euro i-a costat benzina, la toate acestea adăugându-se cazările şi mesele lor. Dar totul a meritat, afirmă băieţii, excursia de cinci zile fiind ceva unic, fără defecţiuni, doar cu disconfort. „Traseul a durat 5 zile şi a numărat 2.400 km. Prima problemă a fost cea de comoditate, iar în al doilea rând cea a încălzirii. Când dădeam drumul la căldură, încălzea prea tare şi trebuia să deschidem geamul şi iar ne era frig şi era curent. Când era cald şi trebuia să băgăm aer rece răcea prea tare şi iar trebuia să deschidem geamul şi se făcea curent. Aşa am ajuns aproape în fiecare zila hotel cu dureri de cap de la curent. A trebui să conduc cu o pătură pe picioare, că altfel îmi era frig. În rest nu am avut probleme, am mers cu viteza maximă de 157 km/h pe autostradă în Germania, iar viteza constantă a fost de 125km/h. În medie am mers cu Dacia 6 ore pe zi”, povesteşte Ovidiu Pop Băieţii şi-au atins scopul, Dacia lor fiind primită cu urale acolo pe unde a trecut, multă lume aflând de opririle lor de pe pagina de Facebook şi de pe canalul de Youtube, acolo unde s-au promovat.
„Mulţi au recunoscut Dacia. Am fost primiţi cu zâmbete din partea oamenilor, mai ales în oraşele unde erau comunităţi de români. Unii şi-au făcut şi poze cu noi şi încă aşteptăm să ni le trimită. O întâmplare mai deosebită a fost la trecerea cu feribotul din Olanda în Anglia. După ce am ajuns ne-au tras într-un hangar şi ne-au pus să scoatem tot ce aveam la noi. Am scos o sticlă de pălincă dintr-un bagaj pe care îl duceam unui prieten. Când i-am dat-o vameşului să o miroase au început să cânte „Happy birthday to you””, îşi aminteşte Bogdan. (Gabriel Niculescu)