Riley P. Bechtel, stra-stra-nepotul fondatorului companiei Bechtel, este unul dintre cei mai puternici oameni din SUA. De peste un secol, familia sa are conexiuni la cele mai inalte niveluri in America si in lume. El munceste in firma de la 29 de ani.
Compania Bechtel este sinonima, in Romania, cu “paguba”, avand in vedere ca statul roman a cheltuit sume uriase pentru un contract la finalul caruia ne-am ales mai mult cu praf decat cu asfalt. In 2003, la semnarea contractului pentru autostrada Transilvania, Bechtel promitea 415 kilometri in zece ani, pentru 2, 2 miliarde de euro. La finele lunii mai 2013 bilantul e nefericit: 1,3 miliarde de euro pentru 52 de kilometri de autostrada si despagubiri pentru americani de 37,2 milioane de euro.
Pentru Bechtel, o afacere grozava. Dar, chiar daca pierdeau, pentru gigantul american nu ar fi insemnat nimic: au peste 900 de contracte in desfasurare in 60 de tari si viitorul companiei, ca si trecutul, de altfel, este, dupa cum singuri spun pe site-ul oficial, “stralucitor”.
“E o lume Bechtel”
Istoria companiei Bechtel a inceput in anul 1800, cu constructia unei cai ferate si de atunci nu a incetat sa construiasca fara sa se opreasca, orice si oriunde, de la tunele, conducte, rafinarii, aeroporturi, sosele si chiar nave de razboi.
S-au extins cu repeziciune in toata lumea, una din cele mai mari “lovituri” ale lor fiind intrarea in lumea araba. “Este o lume Bechtel”, se arata intr-o analiza a familiei realizata in presa americana si in care sunt redate in detaliu toate actiunile strategice ale companiei de-a lungul timpului. Stephen Bechtel Sr, bunicul actualului presedinte al companiei, a avut un “simt” extraordinar cand a inceput sa dezvolte o relatie cordiala cu cei din elita lumii arabe. Nicio alta companie din lume nu a reusit sa se imprieteneasca asa de bine cu seicii.
Prin urmare, Bechtel a fost antreprenorul principal intr-un proiect de 20 de miliarde de dolari pentru crearea a doua orase-porturi industriale in Arabia Saudita, cel mai mare proiect de inginerie civila din istorie. Odata stabiliti in Orientul Mijlociu, americanii si-au extins lucrarile in Kuweit, Yemen, Liban si Irak.
Presa americana noteaza ca cele mai multe afaceri ale companiei sunt rezultatul unor relatii politice cultivate de-a lungul timpului si rezultate in buna masura in urma contributiilor la campanii electorale. Cei din Bechtel nu au facut diferenta intre democrati si republicani, asigurandu-se ca au sprijin politic indiferent de cine e la guvernare. Analiza traiectoriei companiei arata ca pana si actele de caritate ale Fundatiei Bechtel nu sunt directionate la intamplare, ci in zonele in care grupul are contracte in derulare.
Riley P. Bechtel, in topul celor mai bogati oameni de pe glob
Actualul presedinte al Bechtel a crescut, asadar, intr-o familie guvernata de doua cuvinte: bani si constructii. La 14 ani, adica in 1966, tatal sau l-a angajat ca ajutor de mecanic in companie. De fapt, pustiul era pus sa faca de toate – lustruia podele, demonta piese si spala inclusiv toalete. Pentru o saptamana de munca a primit 18 dolari, un cec pe care il pastreaza cu sfintenie si azi, dupa cum marturiseste intr-un interviu. In buna traditie a familiei, Riley a urmat cursurile Universitatii Standford, in al carei Senat au fost mereu cei din Bechtel.
De altfel, dupa cum noteaza presa americana, familia Bechtel a construit in universitati centre de excelenta sau a sponsorizat diverse activitati tocmai pentru a-si asigura baza de recrutare pentru viitorii angajati. Inainte de a se alatura afacerii familiei, Rilley a lucrat intr-o firma de avocatura, avand in vedere ca a facut studii juridice si a intrat in barou in 1979. Trei ani mai tarziu, el vine in „matca” Bechtel. S-a ocupat de contractele grupului din Indonezia, Noua Zeelanda si Anglia, iar in 1990 este ales CEO al companiei. Din 1996 este presedinte al Bechtel Group. Cat despre viata personala, este tinuta departe de ochii lumii. Este casatorit cu Susan si au trei copii, care se bucura ca tatal lor este pe locul 104 in topul celor mai bogati oameni de pe glob.
Membru al “Bohemian Club” si partener de golf al presedintilor
Compania Bechtel a stiut sa angajeze oameni-cheie in conducere, cei mai multi dintre ei cu puternice legaturi in lumea politica.
Majoritatea directorilor au lucrat fie la Casa Alba, fie in CIA, fie ca experti la Trezorerie. Cu lumea politica este conectat si presedintele Riley P. Bechtel, care face parte din exclusivista societate “Bohemian Club”, in care sunt si fosti presedinti americani, sefii serviciilor secrete, secretarii de stat sau magnati din toate domeniile. Intrunirile au loc in Bohemian Grove ( o proprietate privata din nordul Californiei) o data pe an si tin 16 zile. Din punct de vedere al “socializarii”, boss-ul Bechtel face parte si din celebrul club de golf “Augusta”, unde ii are ca parteneri fie pe Condoleeza Rice, fie pe George W. Bush.
Data fiind apartenenta atat de elitista a patronului, nu este exclus ca si angajatii sa aiba gusturi fine: la festivitatea de taiere a panglicii inaugurale a Autostrăzii Transilvania, pe 16 iunie 2004, excavatoarele au pornit in acordurile muzicii lui Vivaldi.
Gina Artenie