Autoritatile americane au cerut judecatorilor Curtii de Apel Bucuresti extradarea lui Calin Mateias, unul din cei mai cunoscuti hackeri romani, iar solicitarea a fost acceptata.
Cunoscut la inceput drept „Metal”, iar mai apoi „Dr. Mengele”, Calin Mateias este acuzat ca ar fi fraudat o companie californiana de distributie cu peste sase milioane de dolari. Barbatul a fost condamnat la Tribunalul Bucuresti la zece ani de inchisoare, insa a atacat decizia, magistratii Curtii Supreme au decis rejudecarea cazului, iar in prezent procesul este pe rol. Recent, Mateias a primit o veste proasta: autoritatile din SUA au cerut extradarea acestuia, iar cererea a fost acceptata. Insa pentru moment, hackerul acuzat ca a dat o teapa de sase milioane de dolari poate sta linistit. Cel putin in aceasta privinta, si asta pentru ca nu va fi predat deocamdata americanilor.
Judecatorii au amanat extradarea pana la solutionarea definitiva a dosarului sau din Romania. „Admite cererea de extradare privind pe numitul MATEIAS CALIN. Dispune amanarea predarii acestuia catre autoritatile judiciare americane pană la solutionarea definitiva a dosarului aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, iar in caz de condamnare cu executarea a pedepsei, pana la punerea în libertate”, au decis judecatorii.
In America risca 90 de ani de inchisoare
Presa americana scria la un moment dat ca „Dr. Menghele” risca sa faca 90 de ani de inchisoare daca va fi gasit vinovat pentru toate capetele de acuzare. Calin Mateias a fost acuzat de autoritatile americane ca ar fi comis o frauda electronica de proportii. Anchetatorii de peste Ocean au stabilit ca „Dr. Mengele” a spart sistemul de comenzi on-line al unei companii si, folosindu-se de conturile mai multor clienti, a facut doua mii de comenzi frauduloase in patru ani.
Cand firma a blocat toate transporturile de marfa care urmau sa fie livrate in Europa de Est, Calin Mateias a recrutat cinci americani care i-ar fi furnizat adrese din Statele Unite pentru expedierea coletelor. Conform acuzarii, cei cinci colaboratori ai hackerului vindeau echipamentele si ii trimiteau profitul lui Mateias. Chiar daca firma a reusit sa intercepteze aproape jumatate din comenzi, „teapa” s-a ridicat la sase milioane de dolari.
Expertiza tehnica favorabila
„Doctor Mengele” a invocat in apararea sa o expertiza tehnica efectuata de specialisti prin care se arata ca nu el este cel care a accesat site-ul respectiv. In ciuda faptului ca probele sunt in favoarea sa, judecatorii au dispus in momentul condamnarii ca inculpatul sa plateasca 1.064.872,14 dolari, prin Biroul Atasatului Legal FBI. Insa cauza se rejudeca, iar Mateias asteapta verdicul. B.G.