Unul din cei mai priceputi bucatari din Romania, Petrisor Tanase a fost unul din pionierii emisiunilor TV culinare. Din 2010 a iesit de pe scena publica si s-a apucat de proiecte sociale. Vrea sa faca o Academie Culinara si face voluntariat in Africa.
Reporterii CANCAN.ro au discutat in exclusivitate cu unul din cei mai populari bucatari din Romania. Petrisor Tanase este unul din bucatarii profesionisti renumiti care ocupa in prezent pozitia de secretar general al „ANBCT” (Asociatia Nationala a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism). Este cunoscut publicului ca fiind primul prezentator de emisiuni culinare din Romania, dar si pentru retetele pe care le pregatea in anii ’90, in emisiunea lui Teo Trandafir.
Cu toate astea, incepand din 2010 Petrisor a preferat sa iasa din atentia opiniei publice si s-a implicat in mai multe proiecte sociale.
Pentru viata de zi cu zi are o colaborare cu un salon de nunti din Mamaia unde gateste pentru nunti de machedoni, cu sute de invitati. “Am avut si trei zile la rand nunti de 600 de persoane. E greu, dar ma mentine munca asta, nu-mi ies din mana”, glumeste marele bucatar.
Are mai multe proiecte pentru anul viitor printre care si o emisiune de tipul Masterchef insa cu participanti profesionisti. “Cei care intra in concurs nu vor trece proba dupa afisare, ci dupa un concurs complicat, de arta culinara facut chiar in platou. Nu o sa fie cu teren, totul se intampla in platou”, a mai adaugat el.
Tanase asteapta insa ca formatul de emisiune sa fie inscris, sa nu mai existe probleme cu drepturile de autor, cum s-a mai intamplat si in trecut.
Mihai, baiatul lui, a facut Facultatea de Marketing, dar si scoala de bucatari. “Fiul meu a lucrat un an ca bucatar, dar pentru ca este totusi o meserie foarte grea, stai in picioare, aburi, gaze nearse, fum si asa mai departe, a renuntat”.
In ceea ce priveste pe fiica lui, Iulia Maria, ea nu are nicio inclinatie catre gatit.
Cu toate astea insa, s-au uitat toti la cateva episoade de la Masterchef, dar spune ca a remarcat cateva greseli ale juratilor, asa ca a renuntat sa se mai uite. “Pe mine unul ma deranjeaza, sunt unele greseli care sunt evidente”, a mai subliniat Petrisor.
Bucatarul are si alte proiecte marete la care lucreaza deja: “vreau impreuna cu colegii mei de la asociatie sa deschidem o Academie de Arta Culinara. Asteptam deschiderea axei pentru a primi finantare europeana. De asemenea, vreau sa incercam sa organizam o Cupa a Romaniei, un concurs international de gatit care sa se tine la noi. De fapt, visul meu este sa implementam arta culinara in invatamantul romanesc si ne luptam in acelasi timp pentru redeschiderea scolilor profesionale. Nu a fost o miscare foarte buna pentru tineretul romanesc sa fie scoase, dupa parerea mea”
Petrisor se implica si in munca de voluntariat. Acesta preda la un liceu din Capitala si mai are si diverse actiuni umanitare. “Anul trecut am fost in Africa pentru 12 zile si am gatit pentru fonduri care se ducea la diverse asociatii caritabile”, a mai explicat Petrisor Tanase.
(Ionut Ungureanu)