HAR. Doru Dumitrescu a mostenit pasiunea pentru vinuri de la bunici Performanta. Un brasovean a ajuns printre semifinalisti la Campionatul Mondial de Somelerie Claudia Eftimie Prin definitie, somelierul este profesionistul din domeniul vinului care se ocupa de partea comerciala, adica de degustare, prezentare, comercializare, dar nu si de productia lor. Pentru Doru Dumitrescu, aceasta ocupatie se aseamana cu cea de paharnic, dregatorul de la curtea domnitorilor care se ocupau de bautura lor. Brasoveanul a mostenit pasiunea pentru vinuri de la bunicii sai, care cultivau via in Arges si Blaj. Si-a rafinat cunostintele prin studiul cartilor de specialitate si obtinerea unor slujbe in domeniu pe vase de croaziera americane. La intoarcerea in tara, prin participarea la concursuri interne si internationale, a dobandit din ce in ce mai multa experienta, fiind dublu semifinalist european in 2000 si 2004, dupa reprezentarea cu succes a Romaniei la concursul „Trophee Ruinart”. Participanti din 44 de tari la editia din acest an a Campionatului Mondial de Somelerie, care s-a desfasurat in Insula Rhodos, din Grecia, au fost supusi mai multor probe scrise si practice. „Spre exemplu, una dintre probe a fost cea de degustare a apei, prin care aceasta trebuia caracterizata, specificat care este compozitia chimica, ce minerale contine, cat de proaspata este si cu ce preparate culinare s-ar potrivi”, explica brasoveanul. Castigatorul competitiei a fost reprezentantul Suediei, iar ceilalti finalisti au venit din Elvetia, Franta si Anglia, toti patru fiind campioni europeni de-a lungul anilor.